Отидете към основна версия

5 080 40

Немски социалист иска да национализира BMW

  • bmw-
  • национализация-
  • колективизация-
  • гсдп-
  • социализъм

Лидерът на младежката организация на Германската социалдемократическа партия JUSOS призова големите немски автопроизводители като BMW да бъдат национализирани, съобщава Reuters. Според Кевин Кюнерт "без колективизация преодоляването на капитализма е немислимо".

Изказването на 29-годишния социалист предизвика бурни реакции в Германия. Председателят на генералния съвет на работниците в BMW Манфред Шох коментира пред икономическия седмичник Wirtschaftswoche, че Германската социалдемократическа партия "вече не заслужава да се гласува за нея".

Работническите съвети, които често имат представител в борда на компанията и се занимават с въпроси на управлението като условията на труд, са най-преданите поддръжници на ГСДП. Реакцията им показва, че позициите ѝ все по-малко съвпадат с техните.

В интервю за в. Bild Уве Хьок, бивш лидер на работническия съвет в Porsche и член на ГСДП от 1982 г., определя изказванията на Кевин Кюнерт като "абсолютна безсмислица" и ги обяснява с възрастта на младия социалист. "Ако сам беше видял какво е в ГДР, нямаше да приказва такива неща", смята Хьок.

Последните социологически проучвания в Германия дават на ГСДП между 16% и 18% от гласовете - доста по-малко от резултатите на последните избори през 2017 г. Призивите на Кевин Кюнерт за национализация на големите автомобилни компании срещат критики дори в самата партия. Йоханес Карс, един от високопоставените ѝ депутати, коментира идеята в Twitter с предположението, че младият му колега се е напушил с нещо незаконно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини