Last news in Fakti

6 Май, 2019 11:30 5 075 40

Немски социалист иска да национализира BMW

  • bmw-
  • национализация-
  • колективизация-
  • гсдп-
  • социализъм

Лидерът на младежката организация на Германската социалдемократическа партия JUSOS призова големите немски автопроизводители като BMW да бъдат национализирани, съобщава Reuters. Според Кевин Кюнерт "без колективизация преодоляването на капитализма е немислимо".

Изказването на 29-годишния социалист предизвика бурни реакции в Германия. Председателят на генералния съвет на работниците в BMW Манфред Шох коментира пред икономическия седмичник Wirtschaftswoche, че Германската социалдемократическа партия "вече не заслужава да се гласува за нея".

Работническите съвети, които често имат представител в борда на компанията и се занимават с въпроси на управлението като условията на труд, са най-преданите поддръжници на ГСДП. Реакцията им показва, че позициите ѝ все по-малко съвпадат с техните.

В интервю за в. Bild Уве Хьок, бивш лидер на работническия съвет в Porsche и член на ГСДП от 1982 г., определя изказванията на Кевин Кюнерт като "абсолютна безсмислица" и ги обяснява с възрастта на младия социалист. "Ако сам беше видял какво е в ГДР, нямаше да приказва такива неща", смята Хьок.

Последните социологически проучвания в Германия дават на ГСДП между 16% и 18% от гласовете - доста по-малко от резултатите на последните избори през 2017 г. Призивите на Кевин Кюнерт за национализация на големите автомобилни компании срещат критики дори в самата партия. Йоханес Карс, един от високопоставените ѝ депутати, коментира идеята в Twitter с предположението, че младият му колега се е напушил с нещо незаконно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостилничаря

    45 16 Отговор
    Комунягите винаги ще си останат комуняги.....
  • 2 Русуфил

    32 12 Отговор
    БМВ-то на бъдещето ще има дизайн на Вартбург.
  • 3 Манев

    28 9 Отговор
    И от БМВ му показаха среден пръст.

    Коментиран от #15

  • 4 незнайко

    12 13 Отговор
    ( Публикувано във факти.бг: "без колективизация преодоляването на капитализма е немислимо". ) БРАВО ТОЗИ ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА !!! Защо тогава събориха социализма и пуснаха думата ДЕМОКРАЦИЯ в действие ???

    Коментиран от #7, #11

  • 5 Бсп

    26 10 Отговор
    Ами правилно, откъде да крадним пари за харчлък. Това си е закон божи при нас от БКП-БСП.
  • 6 Дойчланистан

    16 16 Отговор
    Ами да ги национализират току-виж качеството им се повишило !
  • 7 Реалист

    25 6 Отговор

    До коментар #4 от "незнайко":

    Щото тоя е порердния млад глупак решил да се прави на оригинален и да си играе със скелета в гардероба (комунизма). Нарича се "амнезия на поколенията" - горе-долу 20-25 години след дадено икономическо/политическо бедствие новото израснало поколение което само е чело/чувало за случилото се "иска да опита"... Тоя ще бъде наритан и от свои и от чужди и едва ли ще остане "лидер". А немските "социалисти" и без това са във фаза на "будна кома".
  • 8 Random

    16 7 Отговор
    Еми то комунизмът си е немско творение.

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    10 10 Отговор

    До коментар #8 от "Random":

    Спорно е дали е немско или френско ;). Но със сигурност се завръща 👏
  • 10 Гост

    6 6 Отговор
    Че то не е държавна собстееност. Собствениците му са едни от най-богатите немци. Кво да национализира?
  • 11 Госあ

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "незнайко":

    Напротив, демокрацията не противоречи на социализма,дори напротив. Ако говорим за демокрация,а не пазарен капитализъм. На практика точно това става -колективизация. Когато корпорациите смажат дребният евтин търгаш и държавата затегне примката около тях 🧠 Демокрацията ще дойде, когато управлението стане народно-жребиен принцип на управление на гражданите (ценз) 👌
  • 12 Go Go

    15 6 Отговор
    Където има колективизация има Лада, Трабант и Вартбург
  • 13 ОТ БЪЛГАРИЯ

    13 5 Отговор
    СПРЕТЕ МУ ХАПЧЕТАТА НА ТОВА ЛАПЕ.
  • 14 Main Fürher

    8 11 Отговор
    Колко ли тоалетни рубли е взел от Путкин за да се изцепи така?

    Коментиран от #17

  • 15 гост

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "Манев":

    Ами то всъщност проблема е , че БМВ сами могат да поискат национализация , ако нещата вървят така !!! Барабар със ВАГ и Мерцедес , макар че ВАГ и без това си е полунационализиран !! Нито един от трите не е готов за това , което предстои в следващите 5-10 години , а останалите няма да ги чакат !
  • 16 HYE

    12 3 Отговор
    Абсолютно безмислено изказване.
    Но е ясно, че суперкапитализмът трябва да се реформира и да поеме в друга посока. Някой който притежава 900 и повече милиарда е също пълна безмислица и напълно тъпо безумие
  • 17 Random

    14 4 Отговор

    До коментар #14 от "Main Fürher":

    Какво общо има Путин и Русия като цяло? Сигурно и Маркс е руснак? Комунизмът е натресен на Русия, самият Ленин е бил изгонен, отива в Швейцария и изучава Карл Маркс, става негов фен и почва да пропагандира комунизма. Немците понеже губят ПСВ го намират и му помагат като 1917 го изпращат с брониран влак в Русия за да поведе революцията и да извади Русия от войната и Германия да победи. От там вече си е@е мамата.
  • 18 Браво!!!

    7 10 Отговор
    Абсолютно е прав!!! Научните разработки и патенти може да са на частни лица, но всичко останало трябва да е държавно и да се разпределя като Безусловен Базов Доход. Създаването на богата и средна класа може да бъде само в медицина, образование, наука, но не някви жалки политически грантаджии, търговци, шивачи, хотелиери и ресторантьори, да се тупат в гърдите с нищожния си труд и да ограбват обществото. Например тва строителство на магистралите могат да го вършат държавни фирми, а не разни утайки да прибират стотици милиони, само за да се преструват на великите мениджъри. Избиване до 9то коляно на всички капиталисти. В общ гроб с дечурлята и домашните им любимци, както и с техните привърженици!

    Коментиран от #19, #28

  • 19 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Браво!!!":

    Процесът е започнал. Единствено данъците и правилата ще оправят нещата. Няколко корпорации,нека бъдат частни и собствениците им бъдат богати,нека има и някаква конкуренция между тях,но в крайна сметка това са една шепа хора и наистина вършат работа. Та върху тези корпорации се налагат данъците и правилата,а не обратното. Между другото, азиатците вече са го измислили... и Китай и Япония и Южна Корея са на този принцип. Средната класа куца малко само на китайците,но там наистина са много с малко ресурси, а и според мен има нещо сбъркано малко там....
  • 20 Eleonora

    5 1 Отговор
    Хахааа, Кюнерт май наистина се е напушил! Затова пък един друг немски привърженик на социализма Матиас Кроп, инспириран от социалистическата теза на Кюнерт е "колективизирал" набързо BMW 6 на съседа си. И като истински убеден социалист го е направил не за да профитира само самият той- казва, че съседа му може винаги когато иска, пак да си кара BMW-то, както и да ползва Фиат Пандата на Кроп. 😂😂😂 А иначе die Quandt's надали ще дадат BMW за национализация/ колективизация....

    Коментиран от #24

  • 21 Карл Маркс

    6 3 Отговор
    Въпросният господин да вземе да национализира Трабант и Вартбург.
  • 22 TтТ

    4 4 Отговор
    Гладен комунист просо сънува!
  • 23 Citizen X

    9 4 Отговор
    Комунистическите разбойници, нищо не могат да сътворят. Единствено могат, да заграбват чуждото! Защо този Кюнерт, не създаде нещо свое, изтегли кредит, реализира го и тогава да го предостави за национализация? Но не.! Смръдливият жалък комунист, ще иска да се национализира нещо, което не е негово!

    Коментиран от #26

  • 24 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Eleonora":

    Скоро ще го купи ваг 😉 и като им праснат едни яки данъци за изнасяне на производството извън ЕС ще си дойдат нещата на мястото. Младите социалисти в Германия не са ли повечко ?

    Коментиран от #25

  • 25 Eleonora

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    VAG? След последния мега дизел скандал?? Незнам.Но BMW & DAIMLER вече фузионираха в carsharing сектора. Но тва е др.тема. Ами с тези неквалифицирани изказвания на този млад социалист, не би им наредила подкрепа от такива с по-десни възгледи...😄😄

    Коментиран от #27

  • 26 До 23

    7 4 Отговор

    До коментар #23 от "Citizen X":

    Личи си, че нищо не си създал! Толкова си пропаднал, че си нямаш на идея как се създава корпорация! Няма голям бизнес, който да не е създаден с държавна помощ! Демек, държавата създава бизнеса и го подарява на някой си, а той после се тупа с гърдите колко е велик! Зад една голяма фирма стоят хиляди мозъци, но само един тарикат заграбва всичко, както например е с Амазон!!! В БГ няма голям бизнесмен, който на 99% да не е стъпил на държавна подкрепа!!! Ами виж Евро Фондовете, дори къщите си строят с народни пари, ама иначе се тупат в гърдите, че са големите бизнес капацитети. То и петокласниците могат да правят така бизнес с държавни пари и помощи!!! От къв зор държавата да подарява бизнеси и лесни пари? А и нали Революцията беше срещу наследяването на власт и бизнес!? Какво става сега - деградиралите деца на политиците и бизнесмените наследяват НПО, партии, хотели, заведения, цехове, земи, мини, язовири и кво ли не. Ами ква конкуренция може има и как бедното дете ще се конкурира с богатото дете, като богаташкото лапе получава по-лесния начин? Бедните деца са обречени да са винаги бачкатори, а богаташките деца да са чорбаджии. Това ли е справедливостта на демоНкрацията?

    Коментиран от #34, #38

  • 27 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Eleonora":

    Всичко германско ще бъде ваг, всичко френско -рено и всичко италинско-фиат. Помни ми думата 😂. И всички под контрола и данъчната система на държавата...да не кажа ЕС... щото въпроса е такива като България, Гърция, Румъния, Полша и Унгария к'во ще ги правиме...ние младите социалисти..

    Коментиран от #31

  • 28 Танко

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Браво!!!":

    Що за създание си ? Дори комунистите не са толкова кръвожадни , алчни и тъ@и ,

    Коментиран от #29

  • 29 До 28

    3 6 Отговор

    До коментар #28 от "Танко":

    Мен ако ми паднат тия в мелачката до един, заедно с тия, които ги подкрепят!!! Цялото им семе до 9то коляно! Ще поливам нивите с тяхния червен сок!

    Коментиран от #30

  • 30 До 29

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "До 28":

    Няма по - комплексирано и деградивно същество от комуниста. Кои държави, които са правили национализация ти харесват? Дай подробности за мелачката.

    Коментиран от #33

  • 31 Eleonora

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Може и така да се конфигурират в авто-индустрията. Ама пък всички под контрола на държавата или ЕС....
  • 32 ВАГ

    5 1 Отговор
    Най-близкото човекоподобно до циганина е комуниста, почти няма разлика , само реве ,гледа да открадне нещо , мързи го и няма нищо в главата.
  • 33 До 30

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "До 29":

    Нациоанализация в Западен капиталистически модел е като като да има БМВ с двигател на Трабант! Системата е порочна и капитализмът, държавен и частен, трябва да се замени. Не защитавам комунизма, но комунизъм в демократичен свят няма как да просперира
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Краси

    3 3 Отговор
    Ще ги национализират и ще започнат да произвеждат трабантчета и вартбурзи... Тоя що не вземе да се самоубие, ще направи услуга на целия свят, не само на Германия...
  • 36 onq s konq

    1 5 Отговор
    Протестират тука "разни" против Национализацията на БМВ,но не мислят че НАЦИОНАЛИЗИРАНИТЕ БМВ-ТА ЩЕ ВЪРВЯТ НА ПОЛОВИН ЦЕНА ...и ще могат да си ги позволят!

    Коментиран от #37

  • 37 ссср

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "onq s konq":

    Ние го знаем национализирания модел БМВ Москвич Чудо
  • 38 Citizen X

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "До 23":

    Толкова си пропаднал, че нямаш връзка с реалността.! Коя корпорация ти е дала държавата?
  • 39 Другар

    0 0 Отговор
    Да вземат за консултант другарката Курнелия Нинова,та ще и каже как се прави,така,че да изглежда като "невинна"приватизация!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.