Отидете към основна версия

5 575 31

Най-достъпното BMW, трети епизод

  • bmw-
  • 1er-
  • f40

Когато представят следващото поколение на някой модел, автопроизводителите обикновено говорят за него като за абсолютно нов автомобил. В повечето случаи това далеч не е така, но третата генерация на BMW 1er (F40) е изключение от правилото.

Новата баварска единичка е разработена от нулата, а основната новост, разбира се, е платформата с предно предаване с възможност за допълване със система за задвижване на четирите колела. Досега тази архитектура бе използвана за BMW 2er, достъпния на някои пазари седан 1er и кросоувъра X1.

Противно на тенденцията всяко ново поколение да бъде по-голямо от предходното, F40 е с 5 мм по-къс от предшественика си. Хечбекът е дълъг 4 319, широк 1 799 (+34) и висок 1 434 (+13) мм. Междуосието също е скъсено с 20 мм и достига 2 670 мм.

Дизайнът на автомобила е кардинално различен и промените се виждат от пръв поглед като отвън, така и отвътре. Както и останалите нови модели на BMW, бъбреците на радиаторната решетка са нараснали чувствително на размери.

В зависимост от модификацията броните имат различна форма. Отстрани на очи се набиват преработената Чупка на Хофмайстер и новите дръжки на вратите.

За пръв път за модела ще се предлага като опция панорамен покрив. Стоповете са станали по-тънки и широки и подобно на фаровете могат да бъдат изцяло светодиодни.

Обемът на багажника е нараснал с 20 литра и вече достига 380, а при сгънати задни седалки - 1 200 литра. Срещу допълнително заплащане вратата на товарния отсек може да бъде снабдена с електрическо отваряне и затваряне.

Арматурното табло се вписва напълно в стилистиката на останалите нови модели на компанията. Вдясно от приборния панел е разположен 8.8-инчовият сензорен екран на мултимедийната система, който може да се управлява с жестове. На по-скъпите версии ще се монтира 10.25-инчов дисплей.

F40 ще се предлага с два бензинови двигателя и три турбодизела. Най-достъпната модификация 118i има трицилиндров 1.5-литров мотор с мощност 138 к.с. и въртящ момент 220 Нм, съчетан с 6-степенна механична трансмисия или 7-степенен автоматик.

Официалният дебют на новото BMW 1er ще се състои в Мюнхен на 25 юли. Продажбите започват веднага след това, а първите готови коли ще пристигнат при собствениците си до края на годината.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини