Отидете към основна версия

3 529 25

ГАЗ изкара работници на протест срещу САЩ

  • газ-
  • олег дерипаска-
  • санкции-
  • протест-
  • митинг

Работническият съвет на Горковския автомобилен завод организира протестен митинг пред посолството на Съединените щати в Москва с призиви да бъдат отменени санкциите, под които попада предприятието заради един от собствениците си Олег Дерипаска, съобщава ТАСС. Милиардерът, известен най-вече като шеф на най-големия производител на алуминий в света "Русал", контролира също холдинга "Базовый элемент" и компанията "Русские машины", които са акционери в "Группа ГАЗ".

Миналата година САЩ включиха Дерипаска в списъка от лица и фирми, с които се забраняват делови отношения, а активите им се блокират. Срокът на влизане в действие на санкциите бе отлаган многократно, но на 6 юли вече влиза в действие.

В митинга са участвали около 30 души, които са носели плакати, шапки и шалчета с надписи "Не притискай ГАЗ!", "Санкциите убиват кооперацията" и "#Save GAZ". Според Евгений Морозов, който оглавява Работническия съвет в ГАЗ, от санкциите "страда работническата класа", а не бизнесмените политиците, срещу които са въведени.

Около 50% от частите, от които се нуждае производството в Горковския автомобилен завод, са вносни. Ако американските санкции влязат в сила, поточните линии ще трябва да спрат. ГАЗ е единственото машиностроително предприятие в Нижни Новгород и работниците няма да могат да си намерят друга работа.

"Повече от година работим в тези условия. Чуждестранните партньори ни предупреждават, че ако санкциите не бъдат отменени, доставките ще бъдат преустановени. Това означава, че на 7 юли конвейерите спират и оставаме без препитание", обяснява Морозов.

Протестиращите са поискали среща с американския посланик Джон Хътнсман, който обаче ги препратил чрез свой заместник към правителството на Русия. "Группа ГАЗ" е отправила призиви за солидарност към Международната конфедерация на труда и щатските профсъюзи.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини