Отидете към основна версия

10 500 29

Идва ли залезът на кросоувърите?

  • кросоувър-
  • suv-
  • прогноза-
  • изследване-
  • bank of america

През следващите четири години на пазара ще излязат 246 напълно нови и коренно модернизирани кросоувъри и всъдеходи, а делът на този модерен сегмент ще достигне 70% от пазара, сочи ежегодно изследване на Bank of America, озаглавено "Автомобилни войни" ("Car Wars"). Проучването прогнозира спад в печалбите от такъв тип возила и постепенно намаляване на популярността им.

Според доклада разработката на нови модели е правилна стратегия и производителите, които разполагат с богата и модерна гама имат по-добри шансове да привлекат повече клиенти. В периода 2020-2023 г. се очаква най-много новости да покажат Honda, Hyundai/Kia и Ford, което ще им позволи да увеличат пазарния си дял.

От друга страна прогнозираните 62 нови автомобила ежегодно са с 55% повече, отколкото през 2004-2019 г., когато са дебютирали средно по 40 модела на година. Авторите на изследването смятат, че това ще доведе до пренасищане на сегмента - особено при хибридните и луксозните кросоувъри.

От Bank of America предвиждат спад в печалбите, усложнен още повече от все по-краткия жизнен цикъл на моделите и увеличаващите се разходи за развойна дейност. Все по-високата цена на кросоувърите пък ще ги направи недостъпни за огромен брой купувачи, което ще отслаби интереса към този клас автомобили. Според прогнозата продажбите на нови коли в САЩ ще спаднат от 17.27 млн. през миналата година до 13-14 млн. през 2022-ра.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.

Свързани новини