Отидете към основна версия

10 222 29

Главоболия за Lada в Германия

  • автоваз-
  • lada-
  • 4x4

Въвеждането на все по-строги екологични норми принуди АвтоВАЗ да се изтегли от европейския пазар през април. Германският вносител на Lada обаче все още държи хиляда бройки от модела 4x4 (Niva) на склад и търси начин да ги продаде въпреки ограниченията.

Шефът по продажбите на Lada Deutchland Макс Шмид обяви във Facebook, че компанията му смята да доработи самостоятелно всъдеходите, така че да може да ги пусне на пазара догодина. В Германия вносителят е регистриран като независим производител, което му позволява да внася модификации по оригиналната конструкция.

Проблемът е, че привеждането на Lada 4x4 в съответствие с екологичните стандарти ще я оскъпи неимоверно. В момента експортната версия на руския всъдеход с подобрена антикорозионна защита струва €11 990, а модификацията Urban - €13 290.

Ако Lada Deutchland продължи да предлага модела в нарушение на екологичните норми, ще трябва да плаща глоба за всеки продаден автомобил. По думите на Шмид за 4x4 нейният размер ще бъде "невероятните" €6 400, с което цената на базовата модификация ще скочи на €18 390.

От Lada Deutchland разглеждат и друг вариант да се измъкнат от ситуацията. Наличните на склад всъдеходи могат да бъдат преоборудвани с нови двигатели, за да покриват нормите за вредни емисии, което може би ще излезе по-евтино от плащането на глоби.

В момента ВАЗ-2121, както е заводското име на култовия модел, се оборудва само с 1.7-литров бензинов двигател с мощност 83 к.с. Той е сертифициран по стандарта WLTP с разход от 9.8 л/100 км и емисии на въглероден двуокис от 226 г на километър.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.

Свързани новини