Отидете към основна версия

3 933 16

Ford уволнява 12 хил. души в Европа

  • ford-
  • съкращения-
  • уволнения-
  • преструктуриране-
  • оздравителна програма

До края на 2020 г. в европейските заводи на Ford ще бъдат ликвидирани 12 000 работни места. Пет от 24-те фабрики на американската компания ще бъдат закрити, а една - продадена, предвижда програма за мащабно преструктуриране на бизнеса, представена от Синия овал.

Само в Германия работата си ще изгубят 5 000 души от всички заводи в Кьолн, Зааруис и Аахен. В Щатите също предстоят съкращения - до септември ще бъдат освободени 2 300 служители, главно "бели якички".

Ford отдавна подготвя обществеността и персонала си за предстоящите промени, но програмата за оптимизиране на дейността е още по-брутална и от най-мрачните прогнози. Компанията пренастройва целия си бизнес модел - ще се появят нови структури и полета на отговорност с цел да се постигне по-високо равнище на печалбите.

Президентът на Ford of Europe Стюарт Роули признава, че съкращенията на работници и закриването на заводи е сред най-трудните му решения. Той уверява, че компанията отчита влиянието на предприеманите мерки върху семейството и обществото и уверява, че ръководството ще се постарае да окаже максимална подкрепа на всички засегнати за смекчаване на удара.

Ford вече закри три от заводите си в Русия. Скоро ще затворят врати фабриката за части във френска Аквитания. Заводът за скоростни кутии в Словакия ще бъде продаден на Magna, а този за двигатели във Великобритания ще бъде ликвидиран, тъй като купувач за него така и не се е намерил.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини