Отидете към основна версия

9 441 9

Рязък спад в печалбите на автопроизводителите

  • автомобили-
  • производители-
  • печалба-
  • криза
Снимка: Shutterstock

През 2019-а световната автомобилна индустрия преминава от многогодишен растеж към фаза стагнация. Това ще доведе до намаляване на продажбите през следващите две до три години, прогнозира консултантската компания Alix Partners в новото си проучване, Global Automotive Outlook 2019.

За проучването си, компанията оценява балансите на повече от 300 автомобилни производителя и доставчици на части през последните няколко месеца, както и провежда различни експертни интервюта сред потребителите.

Оказва се, че само ключовите европейски пазари прогнозират годишен ръст и то не повече от 1% до 2026-а, което ще ги доведе до сериозна стагнация в бранша. На американския автомобилен пазар нещата са още по-лоши - темпът на растеж на продажбите на нови автомобили ще се промени от + 5.3% през 2018-а до минус 0,1.

Китай, който беше основен лидер на пазара за нови автомобили, също ще отбележи сериозен спад, който според проучването, ще доведе до 2 млн. продажби по-малко за година.

Продажбите намаляват, а с тях и приходите, като в същото време производителите на автомобили и части са принудени да инвестират в нови технологии. През следващите пет години най-малко 202 милиарда евро ще бъдат разпределени по целия свят за финансиране на технологичния преход към електромобили.

Още 43 милиарда евро ще бъдат изразходвани за разработването на автономни системи за шофиране. Според консултантската компания те ще станат по-конкурентоспособни и търсени, отколкото се смяташе преди. За да компенсират всичко това, производителите и доставчиците са готови на партньорства или дори неочаквани сливания с досегашните си преки конкуренти.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.

Свързани новини