Отидете към основна версия

4 469 27

Почина Фердинанд Пиех

  • volkswagen-
  • фердинанд пиех-
  • порше

Бившият председател на борда на директорите на Volkswagen Group Фердинанд Пиех почина на 82 години, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung. Пиех е припаднал по време на вечеря в ресторант в Горна Бавария вечерта на 25 август и е откаран в близка болница, където лекарите не са успели да спасят живота му. Причините за смъртта не се съобщават.

Фердинанд Пиех е роден през 1937 г. Майка му Луизе е дъщеря на Фердинанд Порше и Пиех става инженер като прочутия си дядо. Постъпва на работа в Porsche през 1963, където първият му голям проект е състезателното 906. Остава свързан с моторните спортове и след представянето на фамозното 917.

През 1972 г. семейство Порше решава, че негов представител не бива да играе толкова ключова роля във фамилната компания и Пиех се мести в Audi. Оглавява Volkswagen през 1993 г. и става основен двигател на разрастването на концерна през 90-те. През 2012 г. най-накрая осъществява мечтата си да обедини VW и Porsche.

Освен гениален конструктор Пиех е известен и като запален автомобилен и мотоциклетен ентусиаст. Последните слухове го спрягаха за купувач на уникалното Bugatti La Voiture Noire за €16 милиона. Продължи да кара мотоциклет Ducati дори след 70 годишна възраст.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Свързани новини