Отидете към основна версия

16 723 36

Нова Lada "Ока" за €4300

  • автоваз-
  • lada-
  • ока-
  • виртуален дизайн

Мнозина автомобилисти от по-старото поколение си спомнят къде с носталгия, къде с неприязън за най-малката и евтина "Лада" от времената на цъфналия и вързал социализъм. "Ока" не се произвежда от над десетилетие, а в гамата на АвтоВАЗ няма малък, евтин и прост модел.

Руският автомобилен гигант често е обвиняван, че вече не произвежда наистина достъпни коли. Granta струва най-малко 445 000 рубли (€6 357), а в Русия определено има клиентела за градско мини с цена до 300 000 рубли (€4 285).

Критиките към ценовата политика на АвтоВАЗ редовно подхранват слухове, че в Толиати обмислят нова версия на "Ока". Как би могла да изглежда най-малката и евтина Lada показва дизайнерът Никита Чуйко.

В неговите представи автомобилът ще запази компактните размери на предшественика си, но външността му ще бъде оформена в съзвучие с актуалната гама на производителя. Новата "Ока" ще има много по-комфортен салон с климатик, музика, а за що не и навигационна система, с които да бъдат привлечени разглезените градски жители.

Оригиналният ВАЗ-1111 "Ока" влиза в серийно производство през 1988 г. Отначало моделът се сглобява в Толиати, но после производството е преместено в завода на КамАЗ в Набережние Челни.

"Ока" се оборудва с двуцилиндрови двигатели с обем 649 и 749 см3 и мощност 29.3-33 к.с., които на практика представляват половин мотор от ВАЗ-2108. Впоследствие започва да се монтира китайски агрегат FAW. Последната "Ока" слиза от конвейера през 2008 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.

Свързани новини