Отидете към основна версия

13 050 38

За пазара на електромобили на старо у нас

  • електромобил-
  • продажби-
  • вторичен пазар

Съвсем наскоро ви запознахме с факта, че макар в САЩ, Китай и Западна Европа да се купуват коли на ток доста охотно, то впоследствие потребителите им се сблъскват със сериозни проблеми, когато решат да ги продават, тъй като почти никой не търси електромобил на старо.

У нас положението е още по-стряскащо, защото първо, много малко са тези, които си купуват нови електромобили и второ, още по-малко са тези, които се решават да купят електромобил на старо.

Причините са няколко. На първо място това е високата цена на употребяваните електромобили, която идва и от високата цена на тези коли като нови. Животът на батерията също не е незначителен фактор, макар производителите да дават големи гаранции на акумулаторите на своите коли.

И не на последно място е факторът инфраструктура.

Малкото на брой зарядни станции са пречка за много хора, особено тези, живеещи в големите градове и неразполагащи с гаражи, да се решат да си купят електромобил на старо.

Поддръжката им,

макар и на теория по-лесна, също е проблем за неквалифицираните на тема електромобили БГ сервизи. Въпреки това пазарът на електромобили "втора ръка" не е малък у нас. Заради покупателната способност на средностатистическите българи, този пазар има бъдеще у нас.

Това е така, защото новите електромобили са все още непосилни от финансова гледна точка на нашенския водач на МПС, а тези, които са употребявани се продават доста под пазарната им цена като нови.

Пазарът

Кратка справка в най-големия сайт за автомобили у нас mobile.bg показва, че към момента се предлага близо 200 употребявани електромобила на цени от 3 до 300 хиляди лева. Можете да ги разгледате ТУК.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.

Свързани новини