Отидете към основна версия

4 512 17

Гордън Мъри показа наследника на McLaren F1

  • гордън мъри-
  • t.50-
  • mclaren f1

Създателят на McLaren F1 Гордън Мъри публикува първото изображение на новия си суперавтомобил. T.50 ще бъде представен официално догодина с амбицията да извърши революция в цивилното автомобилостроене.

Мъри описва новото си творение като колата с "най-напредничава аеродинамика в света". T.50 е създаден в сътрудничество инженери от тима от Формула 1 Racing Point и ще бъде снабден със система за притискане към асфалта, с каквато конструкторът експериментира успешно през 70-те, когато работи за Brabham.

Най-впечатляващ е 400-милиметровият вентилатор в задната част на автомобила, който изсмуква въздуха под каросерията и генерира вакуум. През 1978 г. Мъри снабдява с такава система болида BT46B, който печели първото си и единствено състезание с Ники Лауда зад волана, но тогавашният собственик на Brabham Бърни Екълстоун решава да не се откаже от нея заради кандидатурата си за шеф на Асоциацията на конструкторите във Формула 1 и опасения, че останалите отбори ще бойкотират организацията заради доминацията на неговата "вентилаторна кола".

T.50 ще се оборудва с V-образен 12-цилиндров двигател Cosworth, който ще развърта до 12 100 об/мин. Двигателят ще бъде подпомаган от 48-волтов стартер-генератор, благодарение на който системната мощност ще достига 700 к.с. В комбинация с теглото от 980 кг това обещава бясна динамика.

Гордън Мъри планира да произведе само 100 бройки от новата си суперкола. Всички екземпляри вече са капарирани въпреки цената от £2 млн. (€2.4 млн.).

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.

Свързани новини