Отидете към основна версия

3 218 11

Geely купува и Aston Martin?

  • aston martin-
  • geely-
  • покупка-
  • акции

Акциите на Aston Martin поскъпнаха рязко след слухове, че китайската Geely преговаря за закупуване на дял от закъсалия британски производител на елитни автомобили, съобщава Financial Times. Англичаните обявиха загуби в размер на $92.3 млн. (€82.8 млн.) за третото тримесечие на миналата година заради спадащите продажби в Европа.

В момента най-големите акционери в Aston Martin са италианският инвестиционен фонд Investindustrial Advisors Ltd., който притежава дял от 38.8% от собствеността върху компанията, кувейтският бизнесмен Наджиб Ал Хумаиндхи (10.7%) и американската Invesco Advisers, Inc. с 9.18%.

Ръдоводството на Aston Martin трескаво търси финансиране за развитието на компанията. Reuters отбелязва, че евентуална сделка с Geely може да даде глътка въздух на британската марка, а китайците ще получат достъп до технологиите ѝ.

Geely вече притежава солиден портфейл от европейски производители и дялове в тях. Китайската компания е собственик на Volvo и Lotus, а през февруари 2018 г. придоби 10% от Daimler, с което стана най-големият акционер в германския концерн.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Свързани новини