Отидете към основна версия

6 143 93

Предимствата на Tesla, колко печели Мъск и как може да загуби всичко

  • tesla-
  • капитализация-
  • илон мъск-
  • прогнози-
  • анализ

Бързият растеж на акциите на Tesla през последните месеци изненада много инвеститори. Още през юни 2019 г. акциите ѝ бяха на стойност $ 179, а пазарната капитализация беше приблизително $ 32 млрд. Но сега тя наближава 100 милиарда долара и това обещава щедро възнаграждение за Илон Мъск.

Кратка справка от последните дни на борсата показва, че на 14 януари котировките на Tesla нараснаха до $ 538; обаче до приключването на търговията в петък, 17 януари, акциите паднаха до $ 510.5, капитализацията е $ 91.8 млрд. Ако котировките достигнат $ 554.8, то компанията ще струва $ 100 млрд.

Tesla вече е най-големият американски автомобилен производител.

Ford Motor и General Motors капитализацията на които е съответно 36,3 милиарда долара и 50,8 милиарда долара, са далеч зад нея. Това показва колко силна е вярата на инвеститорите, че електромобилите ще се наложат на тези с ДВГ.

Да не забравяме обаче, че Tesla все още е далеч от Toyota Motor, капитализацията на която е 195 милиарда долара. Ако стойността на Tesla продължи да расте със същите темпове след шест месеца Мъск ще има пакет акции на стойност от почти 350 милиона долара. А общата сума на възнаграждението, която може да получи, ако достигне определените цели до 2028 г., е 50 милиарда долара.

Ситуацията към момента е много по-лоша за тези, които не вярваха в компанията на Мъск.

Според S3 Partners загубите, понесени от началото на годината от инвеститорите, които залагат на понижаване на борсовите котировки на Tesla, вече са надхвърлили $ 3,27 млрд. Но през последните шест месеца е имало значително по-малко такива скептици, пише Financial Times.

Ако в средата на 2019 г. 43,7 милиона, или 24% от акциите на компанията са били търгувани на къси позиции, то до края на годината броят им е намалял до 26,3 милиона. Това се дължи на факта, че към края на 2019-а от Tesla започнаха да идват още добри новини. Преди по-малко от година обаче се носеха слухове за евентуалния фалит на Tesla, но Мъск не пожела да привлече допълнително финансиране.

През май 2019-а компанията издаде повече от 2 милиарда долара нови акции и конвертируеми облигации, което засили финансовото ѝ състояние и през следващите месеци разреши оперативните си проблеми. В резултат на това през третото тримесечие на 2019 г.

Tesla неочаквано получи 143 милиона долара нетна печалба след загуба от 1,1 милиарда долара през първата половина на годината.

През ноември Мъск обяви планове за изграждане на първия европейски завод на Tesla близо до Берлин. И през януари компанията започна да доставя на китайски клиенти електрически автомобили Model 3, сглобени във фабриката си близо до Шанхай. Анализаторът Джефрис Филип Ушуа обяснява промяната с факта, че Мъск се отказа от прекалено амбициозните планове и се съсредоточи върху оптимизирането на производствения процес.

Пиер Ферагу, анализатор на New Street Research, бе един от онези, които най-много вярваха в Tesla. Още в средата на 2018 г. той прогнозира, че акциите ѝ ще стигнат до $ 530. Сега той казва, че стойността им може да нарасне и до 2000 долара. Но Ферагу предупреждава и, че

Tesla може да се превърне в автомобилен производител с ниски маржове и посредствена пазарна капитализация, ако загуби конкурентното си предимство в технологиите.

Ако Tesla успее да ги задържи, тя ще заеме 30% от пазара на електромобили до средата на 20-те години на 21 век, казва той. Сега Tesla е изправена пред сериозна конкуренция за първи път, тъй като големите автомобилни производители все повече инвестират в електрически автомобили.

Например на 16 януари Fiat Chrysler Automobiles и тайванският Foxconn обявиха създаването на съвместно предприятие, което ще развива и произвежда само масови електромобили. "Ако има твърде много играчи и конкуренция в бранша, Tesla много бързо ще загуби всичките си предимства", казва Ушуа (цитиран от FT) и капитализацията ѝ ще се срине лавинообразно.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.

Свързани новини