Отидете към основна версия

18 749 64

Германски електромобил за народа

  • sono-
  • sion-
  • електромобил-
  • nevs

Мюнхенската компания Sono Motors обяви, че е провела успешна кампания за колективно финансиране на проекта си за евтин електромобил с вградени в каросерията слънчеви панели. Серийното производство на компактния ван Sion трябва да започне през септември 2021 г.

Sono Motors GmbH е млада компания, основана през 2016 г. от инженери ентусиасти с идеята за създаване на достъпни електрически коли. Sion има носещ скелет от алуминиеви профили. Петместният ван е дълъг 4 290 мм и има междуосие от 2 770 мм, а обемът на багажника варира от 650 до 1 250 литра.

В пода е интегриран акумулаторен блок с капацитет 35 кВтч, който позволява изминаването на 255 км по цикъла WLTP. Слънчевите батерии, вградени в покрива и вратите, осигуряват енергия за още 34 км на ден.

Sion има само един електромотор с мощност 120 кВт/163 к.с. и въртящ момент 270 Нм. Задвижващи са предните колела. Максималната скорост е 140 км/ч, а ускорението от 0 до 100 отнема 9 секунди. Теглото е 1 400 кг.

Народният германски електромобил ще се продава само в една версия с фиксирано оборудване, което включва четири еърбега, климатик, темпомат, подгряване на предните седалки, електрически стъкла, мултимедийна система с четири високоговорителя и два USB-порта, светодиодни фарове и стоманени джанти с всесезонни гуми с размер 205/60 R 16. Цената също е фиксирана - €25 500.

Салонът е оформен скромно, което не е изненадващо за автомобил от този сегмент. Има обаче и някои екстравагантни решения като филтър от естествен мъх.

Първоначалните планове на Sono Motors предвиждат серийното производство да започне през 2019 г. в бившия завод на Saab в Тролхетан, който сега принадлежи на NEVS, но заради проблеми с осигуряването на средства проектът е отложен за 2021-ва.

Основателите на компанията обясняват, че не са могли да намерят достатъчно сговорчиви инвеститори, които да се интересуват повече от идеята, отколкото от възвръщаемостта, и затова през декември са решили да потърсят средства на принципа на колективното финансиране. Поставената като цел сума от €50 млн. била събрана бързо и продължава да расте, като в момента броячът отчита €53.3 млн.

75% от тази сума представлява предплата за Sion, чийто размер всеки индивидуален инвеститор определя сам. До момента са приети поръчки за 13 000 електромобила, а договорът с NEVS предвижда производството на общо 260 000 коли за период от 8 години.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 55 гласа.

Свързани новини