Отидете към основна версия

15 598 35

Продават едно от най-редките комбита в света

  • intermeccanica-
  • murena-
  • 429 gt-
  • търг-
  • продажба

Едно от най-екзотичните и редки ловджийски комбита ще бъде предложено на търг на аукционната къща Sotheby’s през март в Палм Бийч, Флорида. Между 1969 и 1970 г. от Intermeccanica Murena 429 GT са произведени само 10 бройки, всяка с цена $15 000 или два пъти повече от Porsche 911.

Автомобилът е рожба на Чарлз Шуендлър и Джоузеф Вос. Двамата нюйоркчани са запалени скиори с достатъчно средства, на които им хрумва да създадат най-бързото и луксозно комби на планетата.

Шуендлър и Вос се обръщат за помощ към италианското ателие Intermeccanica, предоставяйки единствено груба скица на бъдещата кола и някои идеи за техниката. Първоначално богаташите изобщо не планират да произвеждат Murena серийно и искат само две бройки за себе си.

След 13 месеца работа италианците изпълняват поръчката и представят първия готов автомобил на салона в Ню Йорк, където Вос събира 200 поръчки и продава изложбения експонат на дилъра на Maserati в Бевърли Хилс.

Опит да си купи Murena прави дори тогавашният президент на Ford Лий Якока, който съдейства на Intermeccanica да адаптира 7.0-литровия V8 на компанията за нуждите на 429 GT. Двигателят, съчетан с тристепенна автоматична трансмисия, развива 365 к.с. и 651 Нм. С него Murena ускорява от 0 до 100 за 7.5 сек. и по думите на Вос развива 260 км/ч.

Плановете да бъдат произвеждани по 100 бройки от най-бързото комби в света са провалени от стачка на профсъюзите на работниците в металургичната промишленост в Италия. Основаната от Шуендлър и Вос компания Murena Motors Inc. започва да изостава от графиците и скоро е взето решение производството да бъде прекратено след 10-ия екземпляр.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.

Свързани новини