Отидете към основна версия

16 442 22

УАЗ-ка с двигател от самолет

  • уаз-
  • самолетен двигател

Автомобилният завод в Уляновск публикува уникални снимки на един от най-популярните си модели, носещ разговорното име "Буханка". Специалната версия е направена през 70-те години на миналия век, за да превърне микробуса в преносим "стартер" за самолети.

Поради тази причина се налага монтирането на двигател от самолета TA-6A. Агрегатът е поставен в задната част на УАЗ-ката и не се използва за задвижване на колелата. Външно, специалната версия UAZ-452/3741 се отличава с "бивни" от гъвкави 12-метрови тръби, които са монтирани на мястото на предната броня.

"Буханката" с двигател от самолет е използвана за стартиране на реактивни двигатели в случай, че самолетът има неизправен стартер. Процесът е следният: компресорът от газотурбинния двигател TA-6A на борда на УАЗ поема въздух, загрява го до 200-220 градуса по Целзий и след това го подава към бордовия щуцер на самолета.

Енергията от сгъстен въздух има за цел да "съживи" двигателите на най-популярните съветски реактивни лайнери, включително Ту-154, ИЛ-62 и ИЛ-76. В кабината на "Буханката" са монтирани блокове за управление на двигателя на самолета, комуникационни системи за връзка с летището и система за връзка с екипажа на самолета.

Работата на газотурбинния двигател в колата се следи от температурни сензори, а при спешен случай има и предвидена система за гасене на пожар. Специалните версии на тази УАЗ-ка не са рядкост. Първите спомагателни агрегати за стартиране на самолетни двигатели започват да се създават в завода в Уляновск още в края на 50-те години на базата на ГАЗ-69.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.

Свързани новини