Last news in Fakti

23 Март, 2020 09:42 16 404 22

УАЗ-ка с двигател от самолет

  • уаз-
  • самолетен двигател
УАЗ-ка с двигател от самолет - 1

Автомобилният завод в Уляновск публикува уникални снимки на един от най-популярните си модели, носещ разговорното име "Буханка". Специалната версия е направена през 70-те години на миналия век, за да превърне микробуса в преносим "стартер" за самолети.

УАЗ-ка с двигател от самолет

Поради тази причина се налага монтирането на двигател от самолета TA-6A. Агрегатът е поставен в задната част на УАЗ-ката и не се използва за задвижване на колелата. Външно, специалната версия UAZ-452/3741 се отличава с "бивни" от гъвкави 12-метрови тръби, които са монтирани на мястото на предната броня.

УАЗ-ка с двигател от самолет

"Буханката" с двигател от самолет е използвана за стартиране на реактивни двигатели в случай, че самолетът има неизправен стартер. Процесът е следният: компресорът от газотурбинния двигател TA-6A на борда на УАЗ поема въздух, загрява го до 200-220 градуса по Целзий и след това го подава към бордовия щуцер на самолета.

УАЗ-ка с двигател от самолет

Енергията от сгъстен въздух има за цел да "съживи" двигателите на най-популярните съветски реактивни лайнери, включително Ту-154, ИЛ-62 и ИЛ-76. В кабината на "Буханката" са монтирани блокове за управление на двигателя на самолета, комуникационни системи за връзка с летището и система за връзка с екипажа на самолета.

УАЗ-ка с двигател от самолет

Работата на газотурбинния двигател в колата се следи от температурни сензори, а при спешен случай има и предвидена система за гасене на пожар. Специалните версии на тази УАЗ-ка не са рядкост. Първите спомагателни агрегати за стартиране на самолетни двигатели започват да се създават в завода в Уляновск още в края на 50-те години на базата на ГАЗ-69.

УАЗ-ка с двигател от самолет


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То да излети самолето с дефектен стартер

    23 59 Отговор
    Може да се случи само в ушнакия😂😂😂😂😂😂😂вместо ремонт они прават неща присъщи само на ганьо😂😂😂😂😂

    Коментиран от #5

  • 2 Манивела що нема😂😂😂😂😂

    29 29 Отговор
    А с бутане нема ли да стане😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #21

  • 3 ха ха

    16 46 Отговор
    уазката си е уазка
    пълен боклук

    Коментиран от #16

  • 4 Тъпи къртуни задника е по важен

    34 9 Отговор
    Тоалетна хартия купува на корем бай Ганя,ами като свърши храната ко'прайм с хартията.

    Коментиран от #20

  • 5 ссср

    16 18 Отговор

    До коментар #1 от "То да излети самолето с дефектен стартер":

    Простотията е безгранична само при българите.

    Коментиран от #8

  • 6 ссср

    32 14 Отговор
    Жалките коментари на сороснята са плот на неграмотност и простотия. То за това сте на последно място във всичко , нито икономиката имате , нито спорт НИЩО. Затова пък сте първи по завист и злоба.

    Коментиран от #7, #18

  • 7 Ушанкия😂😂😂😂😂

    11 15 Отговор

    До коментар #6 от "ссср":

    Буханката" с двигател от самолет е използвана за стартиране на реактивни двигатели в случай, че самолетът има неизправен стартер😂😂😂😂кво повече да говорим ясно е описано че самолета ше излети с неизправен стартер😂😂😂и кво става ако в небето изгасне и нема запуск

    Коментиран от #15

  • 8 И в ушанкия тоже😂😂😂😂

    7 10 Отговор

    До коментар #5 от "ссср":

    Можеше просто водка да сипят😂😂😂😂он ше тръгне сам😂😂😂😂
  • 9 Borislav Popov

    12 16 Отговор
    А ако угасне самальота с неизправния стартер във въздуха, буханката може ли и тя да литне горе, че да го запали ??
  • 10 одъртял комсомолец

    30 4 Отговор
    Карал съм служебна "Буханка" и определено считам, че това е велика камионетка. Няма равна по черни пътища и баири. На обекта, където работех, който я хванеше я ползваше за какво ли не. Ставаше за крадене, за чужда булка- имаше място даже и за тройка, работници са искали да им я дам, че да си прекарат сламата. Въобще повечето хейтъри дори не могат да си представят многофункционалността на това изключително здраво и издръжливо возило. През 1994г при едно пътуване в района на Сакар планина видях един местен селянин да си оре нивата с "Буханка". Абе....
  • 11 Ёбаны в Рот,ты охуел ли что ли? Казёл😅

    9 23 Отговор
    Е това вече е Безаналогово! Самолета не пали,няма да го ремонтират или заменят,палиш УАЗ-ката ,загряваш и айдаааа ! Никоя друга държава не го прави това,дори и в Африка, само Безаналогова Танзания,аааа така де Безаналогова пРос(Т)ия. Само им признавам,рускините,такива едни дашни,не отказват на кавказци,на китайци,а негрите ги изсмукват направо! Най-добрата стока за износ са рускините в чужбина! То, те са и единствената конкурентноспособна стока де, а и семечки също!
  • 12 Hell

    6 19 Отговор
    Поредната руска простащина!
  • 13 Геро

    28 2 Отговор
    По летищата често се ползват Ер-стартери не само за руски самолети. Просто руснака за икономия е качил едно ВСУ на “буханка”, вместо да конструира специална машина за това.
    А и да, това повече ми прилича на ВСУ, което е борден стартер на самолет, отколкото самолетен двигател. При него не се ползва тягата му, а само въздух за запуск на основните двигатели.
    Честито на автора на статията, дето прави “волни съчинения”
  • 14 Могучая

    14 6 Отговор
    В нормалните държави различни фирми произвеждат стартерните машини за съответните аероплани. В Съюза вместо да разработят специализирана такава те вземат Буханката. Слагат на Буханката вътре стартовата турбина и набутват един нещастник, който на 45г. вече е с тежко слухово увреждане от невероятния шум, разсипани периферни нерви от вибрациите, на 55 няма зъби от органичните отрови в горивото, а на 60 ако не е умрял от левкемия дишайки горивните пари на турбината вътре, то е пукалясал от цироза. После тупат по Буханката, колко много е издържала, колко зими е палила самолетите, пият разредения спирт наречен водкав във водните чаши и набутват някой друг нещастник вътре в нея. Необятна е руската душа, като руската земя и руската простотия!
  • 15 Кало

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ушанкия😂😂😂😂😂":

    Пали на скорост 2,3та
  • 16 Атанас Атанасов

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Сигурно всеки ден караш Уаз-ка, малко неподготвен се изказа! За времето и характеристиките, които има и за каквото се ползва този автомобил е доста добър!
  • 17 dido

    1 4 Отговор
    E sega pone ima tema za da se plue po rysnacite,uazkata e raboten kon , im var6i rabota.A na na6ite leti6a kakvo ima,nqkoi da e poglednal.Moge i na posleden model mercedes da slogat tazi aparatura i efekta 6e e sa6iq ,no ikonomi4eski dalie izgodno
  • 18 Хайл

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "ссср":

    Това го пише само един идиот с много никове тук-борислав попов...не му обръщай внимание
  • 19 Балкан

    8 1 Отговор
    Тази Буханка се нарича УВЗ и навремето ги имахме и в авиокомпания Балкан. Въпросния двигател е ВСУ (вспомагателна силова установка) от самолет ТУ-154. Дига вой като реактивен самолет и служи да дава въздух с голям дебит за запуск на авиационни двигатели. С тези неща сме запускали двигателите не само на руските, но и на всякакви западни самолети. Преди 4 месеца на летище Катовице в Полша имахме проблем и една такава Буханка дойде и ни даде въздух за да запуснем двигателите на нашия Боинг 757. Абе машина на времето.
  • 20 бръснаря

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тъпи къртуни задника е по важен":

    Ми тя като я посолиш трябва да има вкус на кренвирши???или бъркам нещо???
  • 21 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Манивела що нема😂😂😂😂😂":

    Може и с дърпане
  • 22 Неонацистите

    7 1 Отговор
    спешно да намерят и откраднат поне една такава УАЗ-ка, забравена на някое летище в Украйна, за да се подкрепи новия голям брат САЩ в амбициите за световно господство, то и талибанчетата вече знаят, че изтребител Ф-35 не пали..., а Ф-22 само понякога. :)