Отидете към основна версия

9 430 37

Новото BMW ще се казва i8

  • bmw-
  • i8-
  • vision efficientdynamics

Хибридният спорткар на компанията BMW, който беше направен по мотиви на прототипа Vision EfficientDynamics ще бъде обозначен с индекс i8. Тази информация се появи в сайта BMW Blog, който се позовава на собствен източник.

Баварският гигант официално е регистрирал като търговски марки имена на модели, носещи индекса "i" и с цифри към него от 1 до 9. Специалистите са на мнение, че цифрата 8 в името на новия спортен хибрид е избрана за да напомня на феновете за разработката М8.

BMW M8 беше показано в края на 90-те години, като конкурент на Ferrari, но така и не се стигна до серийно производство. М8, който притежава мощност от 550 к.с. е направен в един единствен екземпляр и се съхранява в музея в Мюнхен.

Според друга информация обаче, баварското ръководство все още не е взело окончателно решение относно името на хибридното купе. Ще припомним, че прототипа Vision EfficientDynamics беше представен през есента на миналата година във Франкфурт и предизвика истински фурор.

Концептуалната разработка беше оборудвана с 1.5-литров трицилиндров дизел със 163 к.с., два електромотора, литиево-полимерните батерии и трансмисия с два съединителя. Така екипиран прототипа разполага със сумана мощност от 353 к.с. и въртящ момент 800 Нм.

Очаква се, че серийният i8 ще бъде представен пред широка публика по време на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, на които BMW е основен спонсор. Ако това се окаже вярно, в продажба хибридното спортно купе ще влезе през 2013 година.

По каталожни данни Vision EfficientDynamics ускорява до 100 км/ч за 4.8 секунди и достига максимална скорост от 250 км/ч., а средният му разход на гориво е едва 3.7 литра на 100 километра пробег. Уникалната баварска машина ще се продава за по-малко от 150 000 евро.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини