Отидете към основна версия

9 604 19

250 хиляди немци съдят Volkswagen

  • volkswagen-
  • дизелгейт-
  • дело

Повече от четвърт милион германски клиенти на Volkswagen заведоха най-големия в историята колективен иск срещу концерна заради скандала с манипулираните вредни емисии на дизеловите му автомобили, избухнал през 2015 г., съобщава Handelsblatt.

Ищците настояват да бъдат овъзмездени материално, защото не могат да продадат колите си на пазарни цени заради поевтиняването им след разкритията за измамите. Общата стойност на компенсациите може да надхвърли €800 млн.

Според предварително споразумение, сключено между Volkswagen и Федералното обединение на потребителите, концернът се задължава да изплати обезщетение в размер на 15% от първоначалната стойност на автомобилите. Сумата варира между €1 350 и €6 257 на човек в зависимост от модела и годината на производство на превозното средство.

Средствата ще бъдат разпределени с помощта на специална електронна платформа. Несъгласните със споразумението клиенти на компанията ще могат да подадат индивидуални искове, които ще бъдат разгледани до октомври 2020 г.

Компенсации няма да бъдат изплащани на клиенти, които не са граждани на Германия или са закупили автомобилите си след 31 декември 2015 г. Volkswagen се стреми да постигне световно споразумение до първото изслушване в съда, насрочено за 5 май.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.

Свързани новини