Отидете към основна версия

4 843 17

Китайци и индийци искат Pininfarina

  • baic-
  • pininfarina

Китайският автомобилен производител Beijing Automotive Industry Holding Corp. (BAIC) води усилени преговори с италианското дизайнерско ателие Pininfarina за закупуване на контролния пакет от акции. Информацията е на медията Gasgoo, като се казва още, че вероятноста за сделка е много голяма.

В момента китайският холдинг се ползва от услугите на Pininfarina за разработка на новите си модели, които от друга страна са базирани на технологии от Saab. Преди време се заговори, че интерес към култовото италианско студио има канадско-австрийският производител на авточасти Magna, но до споразумение не се стигна.

Според още непотвърдена информация за контролния пакет от акции претендират и други китайци. Става дума за компаниите Brilliance Auto Group и Anhui Jiangling Automobile. Освен тях с реален шанс за спечелване на тази своеобразна битка са и индийците от Mahindra и Bajaj Auto.

BAIC всъщност е партньор на Mercedes-Benz в Китай и пуска съвместно с немската фирма камиони Mercedes-Benz, както и седана E-Klasse. Компанията съществува от 2001 година и си партнира още с корейците от Hyundai. В момента BAIC е в топ 5 на китайските автомобилни производители.

Ще припомним още, че италианското ателие Pininfarina е създадено през 1930 година и е специализирано в разработката на автомобилен дизайн. От тогава до днес през ръцете на майсторите от Pininfarina са минали модели на Ferrari, Maserati, Rolls-Royce, Cadillac, Jaguar, Volvo, Alfa Romeo и Lancia.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини