Отидете към основна версия

5 523 14

VW плаща до €6250 на клиент за мръсен дизел, но само ако е немец

  • volkswagen-
  • дизелгейт-
  • обезщетение-
  • компенсация-
  • съд

Volkswagen се съгласи на извънсъдебно споразумение по колективен иск, подаден от Федералния съюз за защита на правата на потребителите (VZBV) от името на 260 000 хиляди клиенти на компанията, съобщава Reuters. Немският концерн ще им изплати обезщетения в размер на €620 млн.

Колективният иск на VZBV стана най-големият в историята на Дизелгейт в Европа. Според засегнатите клиенти ръководството на Volkswagen е крило умишлено реалните емисии на дизеловите автомобили, което е довело до обезценяването им на вторичния пазар.

Обезщетенията ще бъдат в размер между €1 350 и €6 250 в зависимост от годината на производство и ще се изплащат с помощта на специална електронна платформа. Право на компенсация имат само граждани на Германия, закупили колите си преди 31 декември 2015 г.

Несъгласните с извънсъдебното споразумение клиенти на компанията ще могат да търсят правата си индивидуално. Делата обаче може да се проточат до октомври. В САЩ бяха обезщетени практически всички собственици на "фолксвагени" с мръсни дизели, след като спечелиха колективен иск на стойност $25 млрд.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини