Отидете към основна версия

20 643 68

Цената на бензина чупи рекорди по цял свят

  • бензин-
  • цена-
  • рекорди

След като преди десетина дни у нас литър бензин А98 премина психологическата граница от 3 лева, хорското недоволство отново започна да се надига. За да успокои страстите овреме министър Делян Добрев каза, че ще молим Европа за по-нисък акциз на горивата. Това обаче едва ли ще доведе до поевтиняване на бензина, защото той продължава да чупи ценови рекорди, не само у нас, а и по света.

Като най-пресен пример може да се даде Италия, където литър от масовия А95 бензин премина друга психологическа граница - тази над 2 евро. В някои райони на Франция бензинът също превиши 2 евро, но като цяло франсетата все още успяват да го държат под тази граница. Във Франция масовият бензин се предлага на цени 1.7 - 1.75 евро за литър.
 
Цените на бензина в Германия счупиха всички родни рекорди. А95 струва средно 1.72 евро. Не по-добре изглеждат нещата и извън Европа. В Азия, например, цената на бензина също расте, въпреки че в Китай и в Корея цените са по-ниски от средните за Европа. В Поднебесната литър бензин се предлага за около 1 евро, а в Корея струва 1.4 - 1.6 евро.
 
Съединените американски щати също недоволстват от повишаването на цената на бензина, а купувачите на нови автомобили все по-често обръщат внимание на малолитражки. Американците обаче все още няма от какво да се оплакват. Средната цена за литър бензин в САЩ е 80 евро цента.
 
Средна цена на бензин за 1 литър (в евро)
България 1.4
Бразилия 1.2
Германия 1.7
Италия 2.013
Китай 1.00
САЩ 0.8
Франция 2.05
Южна Корея 1.4
 
Експертите свързват това нарастване на цените на бензина по целия свят основно с увеличените цени на нефта. Зависимостта от арабските страни износителки на "черно злато" също влияе на крайната цена. Не на последно място се посочват изключително високите акцизи на горивата, които България ще се опита да намали. Дали обаче ще се получи... предстои да разберем.

/За улеснение всички цени са пресметнати в евро, а всички мерни единици - преобразувани в литри/

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини