Отидете към основна версия

8 631 10

Ако Corvette бе проектиран за Льо Ман

  • chevrolet-
  • corvette-
  • custom coupe-
  • зора аркъс-дънтов-
  • barrett-jackson

Chevrolet Corvette несъмнено е най-яркият символ на американското спортно автомобилостроене. Второто издание на модела от 1963 г. се смята за дизайнерска икона, а разделеното задно стъкло става едно от най-разпознаваемите творения на Зора Аркъс-Дънтов, прочутия създател на автомобила. Corvette обаче никога не е имал запомнящи се постижения на състезателните писти. Моделът носи генетичната обремененост на американските коли и завоите никога не са били силната му дисциплина.

Ами ако Corvette бе създаден, за да спечели надпреварата в Льо Ман? На този въпрос са опитали да отговорят създателите на уникален прототип, пуснат за продажба от аукционната къща Barrett-Jackson. Тайната на този Corvette Custom Coupe с модифицирана каросерия от 1963 г. се крие в двигателя и по-точно в разположението му. За разлика от оригинала моторът е монтиран там, където трябва да бъде при всеки суперкар - пред задния мост.

Самият агрегат също заслужава внимание. V-образният осмак LS е снабден с два турбокомпресора, а замерванията на динамометър отчитат впечатляващите 1 000 к.с. и 1 244 Нм. Максималната скорост не се съобщава, но ускорението до 100 км/ч отнема по-малко от 3 секунди.

Освен че е наложило известни компромиси с класическите пропорции на Corvette, преместването на двигателя е развързало ръцете на създателите да експериментират с окачването на вратите. Те са захванати с интересен механизъм тип "ножица" и се отварят назад.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини