Отидете към основна версия

13 338 20

Най-здравите малки кросоувъри на вторичния пазар според TÜV

  • tüv-
  • класация-
  • рейтинг-
  • надеждност

Германската организация за технически надзор TÜV публикува класация на най-надеждните компактни кросоувъри втора ръка, продавани на европейските пазари. Рейтингът е съставен въз основа на данни за броя повреди за всеки от моделите.

На първо място по безпроблемност се подрежда Mazda CX-3. Представеният през 2015 г. кросоувър е базиран на Mazda2, но в технически план е по-близък до доказалия се CX-5. Японският модел е изключително надежден, но при покупка трябва се обърне внимание на амортисьорите.

Втора позиция в рейтинга заема Audi Q3, построено на платформата на Volkswagen Tiguan, който неведнъж е получавал висока оценка от TÜV. Експертите на организацията определят като слабо място на Q3 ръждясващите спирачни дискове.

Сред отличниците попада и Suzuki SX4 S-Cross. Японският модел е обявен за един от най-надеждните компактни кросоувъри, но има проблем с разхода на масло. В списъка следват друго Suzuki - Vitara - и Opel Mokka X, който бе снет от производство през 2019 г., но се радва на стабилно търсене на вторичния пазар.

Произвежданото от 2009 г. BMW X1 демонстрира висока надеждност независимо от поколението. Експертите на TÜV обаче все пак препоръчват преди покупка да се прегледа спирачната система. Аналогични проблеми могат да възникнат и при Mitsubishi ASX.

Висока оценка за надеждност получава и Renault Captur. Слабо място на френския модел е окачването - също като при първото поколение Nissan Qashqai. С появата на втората генерация повечето недостатъци са отстранени. Сред най-здравите малки кросоувъри са изброени също MINI Countryman, Renault Kadjar и второто поколение на Skoda Yeti.

На дъното на класацията с най-много неизправности в сегмента се подреждат Ford EcoSport, Nissan Juke, Peugeot 2008 и Renault Duster. Особено тежки критики търпи румънският кросоувър. Според TÜV покупката на употребяван екземпляр не си заслужава и би било по-разумно да се заложи на нов с гаранция от производителя.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини