Отидете към основна версия

5 312 21

Британската автоиндустрия кърви

  • великобритания-
  • автоиндустрия-
  • брекзит-
  • коронавирус-
  • smmt

Всеки шести работник в бранша е застрашен от съкращение

Снимка: Shutterstock

Автомобилната индустрия в Обединеното кралство призова правителството за специален стимулиращ пакет, който да помогне за спасяването на работните места, позовавайки се на проучване, показващо, че има риск от съкращение на всеки шести работник в сектора. Това предаде S&P Global Platts.

"През юни в Обединеното кралство са обявени повече от 6000 съкращения на работни места в бранша в резултат на коронавирусната пандемия, която доведе до глобални блокади, затворени пазари и производства", заявиха миналата седмица на Обществото на производителите и търговците на автомобили SMMT. Асоциацията, която представлява компании с комбиниран оборот от 96 милиарда долара и 148 917 служители, проведе проучване между членовете си този месец. Именно то показва, че един на шест служители в автоиндустрията е застрашен от съкращение поради щетите, нанесени от коронавирусната пандемия.

Докато автосалоните в Англия и Уелс вече отварят, а работата във фабриките се рестартира, намаленото търсене и социалното дистанциране все още забавят сектора, заявиха от групата. SMMT призовава правителството да стартира стимулиращ пакет за автоиндустрията, като се позовава на потенциални мерки като безпрепятствен достъп до спешно финансиране, намаляване на ДДС и политика за повишаване на доверието у потребителите.

"Продължителната карантина изстиска ликвидността, а натискът става все по-остър, тъй като разходите продължават", каза в изявление Майк Хоуз, изпълнителен директор на SMMT.

"Намесата на правителството е безпрецедентна. Но работата все още не е свършена. Точно както видяхме в други страни, ние се нуждаем от стимулиращ пакет, за да рестартираме автоиндустрията", добави той.

SMMT предупреди, че заплахата за работните места се засилва от перспективата за твърд Брекзит.

Очаква се тази година въздействието на коронавирусната пандемия да намали годишното производство на автомобили във Великобритания с една трета до 920 000 коли, заявиха от асоциацията.

"При наличието на споразумение за свободна търговия се очаква пълното възстановяване от кризата да отнеме до пет години. По-конкретно, до 2025-а производството ни трябва да достигне нивата си от преди кризата, а именно 1,35 милиона коли", обясниха от SMMT.

Брекзит без сделка обаче би нанесъл сериозни щети на тези перспективи и би могъл да редуцира производството до под 850 000 автомобила след 5 години. Това би било най-ниското ниво от 1953-а насам.

„След Covid-19 британската автоиндустрия няма нито ресурса, нито времето и нито яснотата, за да се подготви за по-нататъшен шок от твърд Брекзит", каза още Хоуз.

Той добави, че именно по тази причина Обединеното кралство трябва да засили преговорите, за да осигури цялостно споразумение за свободна търговия с ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини