Отидете към основна версия

3 706 10

Tesla съди Rivian за кражба на търговски тайни

  • tesla-
  • rivian-
  • кражба-
  • интелектуална собственост-
  • съд

Tesla е завела дело срещу Rivian за кражба на служители и информация, която представлява търговска тайна, съобщава Bloomberg. Компанията на Илон Мъск твърди, че четирима нейни бивши сътрудници с достъп до секретни данни са ги предали на новия си работодател.

"За подобно поведение може да има само един мотив - използване на търговски тайни в интерес на конкуренцията", гласи искът, подаден в щатския съд в Сан Хосе, Калифорния. Rivian е наела 178 бивши служители на Tesla, 70 от които непосредствено след работата им за Илон Мъск.

Rivian, инвеститори в която са гиганти като Ford Motor Company, T. Rowe Price Associates, BlackRock и Amazon, отрича обвиненията. Представители на компанията твърдят, че всички новонаети сътрудници се задължават "да не използват интелектуална собственост на бившите си работодатели".

Rivian е основана през 2009-а. За 11 години щатът на компанията се е разраснал до 2 400 сътрудници, които работят в предприятията ѝ в щатите Илинойс, Мичиган и Калифорния, Канада и Великобритания. Общите инвестиции в стартапа към момента са около $6 млрд.

Гамата на Rivian се състои от два модела - пикапа R1T и всъдехода R1S, които имат по четири електромотора със съвкупна мощност 760 к.с. и въртящ момент 1 120 Нм. Автономният пробег достига 645 км. Серийното производство трябва да започне догодина, а на сайта на компанията вече се набират предварителни поръчки за електромобилите със стартова цена $69 хил. (€60 хил.).

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини