Отидете към основна версия

21 754 35

Немците против новото гориво Е10

  • германия-
  • бензин-
  • е-10-
  • биогорива

Ако в нашата страна недоволството на автомобилистите е насочено основно срещу драстичното повишаване на цените на горивата, то в Германия проблемът е от друго естество. Немците започнаха масови протести с искане да се спре продажбата на новото биогориво, носещо индекс Е10.

Какво всъщност представлява този вид бензин? Най-общо казано това е обикновен безоловен бензин, в който е повишено съдържанието на биетанол. Биоетанолът пък е вид спирт, който се произвежда от захарна тръстика, захарно цвекло, царевица, зърно или от растителни вещества, които съдържат захар и нишесте.

Експертите са на мнение, че новото гориво е абослютно безвредно за двигателите на 90% от автомобилите в Германия, но останалите 10% всъщност са около четири милиона автомобила. Освен това няма точна дефиниция за кои от по-старите превозни средства не се препоръчва въпросното гориво.

В страната цари информационно затъмнение около положителните и отрицателни характеристики на бензина Е10. Министерството за защита на околната среда съобщи, че и в момента в горивата, продавани на територията на Германия, има около 5% биодобавки, с което искаше да покаже колко безвредно за автомобилите е новото гориво.

Според властите в Германия десетте процента спирт в новия бензин ще доведат до значително намаляване на потреблението на нефт, като освен това в атмосферата ще се изхвърля доста по-малко въглероден двуокис.

Природозащитни организации като Дружеството за защита на околната среда обаче оспорват положителния му ефект, тъй като за производството на Е-10 трябва да се ползват или да се създадат повече селскостопански площи. По този начин възникват повече емисии въглероден двуокис, които неутрализират положителния ефект от въвеждането на горивото Е-10.

Голяма част от германските автомобилисти пък отказват да зареждат от новия бензин въпреки всички уверения на правителството. Според последни данни от 60 до 70 % от немците не желаят да рискуват с уж по-екологичния бензин Super E10 поради страх да не повредят колите си.

Шофьорите предпочитат да пълнят автомобилите си с по-скъпия А-98, наричан в Германия Super Plus, за който в момента в страната има изключително голямо търсене. Едновременно с това складовете за горива са препълнени с нереализируем на пазара E10.

Заради изключително ниското търсене на Е10 много от бензиностанциите дори са престанали и да го зареждат. Той се предлага в момента предимно в източната и южната част на страната.

Министърът на икономиката Райнер Брюдерде смята да свика в следващите дни "бензинова среща”, която да намери изход от ситуацията.

В съответствие с решение на ЕС новият тип гориво задължително трябва да бъде въведено от 2013 година, а към 2020-а Е-10 трябва да съставлява 10% от горивото в Евросъюза. Щом всяка десета кола в Германия е непригодна за работа с него, колко ли от автомобилите у нас ще могат без проблем да използват новия вид бензин?

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини