Last news in Fakti

8 Март, 2011 12:14 21 710 35

Немците против новото гориво Е10

  • германия-
  • бензин-
  • е-10-
  • биогорива

Ако в нашата страна недоволството на автомобилистите е насочено основно срещу драстичното повишаване на цените на горивата, то в Германия проблемът е от друго естество. Немците започнаха масови протести с искане да се спре продажбата на новото биогориво, носещо индекс Е10.

Какво всъщност представлява този вид бензин? Най-общо казано това е обикновен безоловен бензин, в който е повишено съдържанието на биетанол. Биоетанолът пък е вид спирт, който се произвежда от захарна тръстика, захарно цвекло, царевица, зърно или от растителни вещества, които съдържат захар и нишесте.

Експертите са на мнение, че новото гориво е абослютно безвредно за двигателите на 90% от автомобилите в Германия, но останалите 10% всъщност са около четири милиона автомобила. Освен това няма точна дефиниция за кои от по-старите превозни средства не се препоръчва въпросното гориво.

В страната цари информационно затъмнение около положителните и отрицателни характеристики на бензина Е10. Министерството за защита на околната среда съобщи, че и в момента в горивата, продавани на територията на Германия, има около 5% биодобавки, с което искаше да покаже колко безвредно за автомобилите е новото гориво.

Според властите в Германия десетте процента спирт в новия бензин ще доведат до значително намаляване на потреблението на нефт, като освен това в атмосферата ще се изхвърля доста по-малко въглероден двуокис.

Природозащитни организации като Дружеството за защита на околната среда обаче оспорват положителния му ефект, тъй като за производството на Е-10 трябва да се ползват или да се създадат повече селскостопански площи. По този начин възникват повече емисии въглероден двуокис, които неутрализират положителния ефект от въвеждането на горивото Е-10.

Голяма част от германските автомобилисти пък отказват да зареждат от новия бензин въпреки всички уверения на правителството. Според последни данни от 60 до 70 % от немците не желаят да рискуват с уж по-екологичния бензин Super E10 поради страх да не повредят колите си.

Шофьорите предпочитат да пълнят автомобилите си с по-скъпия А-98, наричан в Германия Super Plus, за който в момента в страната има изключително голямо търсене. Едновременно с това складовете за горива са препълнени с нереализируем на пазара E10.

Заради изключително ниското търсене на Е10 много от бензиностанциите дори са престанали и да го зареждат. Той се предлага в момента предимно в източната и южната част на страната.

Министърът на икономиката Райнер Брюдерде смята да свика в следващите дни "бензинова среща”, която да намери изход от ситуацията.

В съответствие с решение на ЕС новият тип гориво задължително трябва да бъде въведено от 2013 година, а към 2020-а Е-10 трябва да съставлява 10% от горивото в Евросъюза. Щом всяка десета кола в Германия е непригодна за работа с него, колко ли от автомобилите у нас ще могат без проблем да използват новия вид бензин?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mtlb

    25 6 Отговор
    Мисля че биоетанолът трябва да се продава вече и в БГ.Цената в Европа му е около 0,80 евро/цента за литър.Много по добре алтернатива от АГУ.

    Коментиран от #5

  • 2 babreca

    19 5 Отговор
    Absolutno nisto im nqma na dvigatelite ot tozi vid gorivo,mnogo po dobra alternativa e ot metana i propan-butana.
  • 3 zigo

    31 3 Отговор
    Да ни го дадът на нас на добра цена да видят колко бързо ще се опразнят складовете
  • 4 кики

    28 3 Отговор
    За съжаление никак не ми се вярва да се появи в Бг биобензин на цена 1,80 примерно..то няма да има и 1л продаден обикновен бензин.q
  • 5 asddda

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "mtlb":

    Пич иди се прегледай,то ако беше по 0,80 евроцента.Мислиш ли,че нямаше да го зареждат само него,а и е тоя бензин има само 10% биоетанол останалото си е бензин.Как ги мислиш тия работи да ти направят тоя бензин по 0,80 евро много ми е чудно?

    Коментиран от #10

  • 6 k

    10 3 Отговор
    aideeeeee na dalaverata, sigurno ve4e karame s takav benzin ,
    no bes da znaem estestveno (((
  • 7 Audi TT

    17 2 Отговор
    Да го дават насам... че го апнеме за закуска ;D

    Коментиран от #8

  • 8 pe6o

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Audi TT":

    Нали :) Kat 6a im karame 20 godishnite koli pone s benzina da si idwat :D
  • 9 e10 10 10 10

    7 4 Отговор
    abe vizda mu se ve4e kraja na avtomobilite s dvigatel s vutre6no gorene, do njakoko godini ili elektri4eska kola ili gradskija transport

    Коментиран от #13

  • 10 mtlb

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "asddda":

    Не обърнах внимание че става дума за Е10.Имах в предвид Е85 биоетанола 85%етанол и 15%бензин.
  • 11 георги

    9 2 Отговор
    Не се изказвай неподготвен, биоетанол в България може да се намери на цени от 1.40 на литър но ако го караш чист обричаш мотора си на смърт и по-ниска мощност дорде има живот в него. Чистият етанол има октаново число около 120 RON което ще рече, че със степен на сгъстяване под 10:1 колата няма да "върви" като хората, маркучите за гориво се разяждат и т.н.(трябват малко доработки)... Тук се говори за смесено гориво, на всякъде където съм чел пише че до 30% етанол в бензина няма проблем, освен за ФВ чиито катализатори не си падат по изгорелите газове на спирта и бързо сдавали багажа... В Бразилия още преди години са решили да се отделят от петролните монополисти и са започнали да правят коли специално за биоетанол, който правят от захърна тръстика(там си расте като плевел), техните бензиностанции само така се наричат, защото почти неможе да се намери бензин само метан, етанол и "газохол" което е смес между метан и етанол, до колкото помня при тях етанола е по евтин от метана...
  • 12 RADOSLAV

    9 3 Отговор
    DAVAITE GO NA BG GRAJDANITE I GLEDAITE KVO STAVA NQMA DA MOJETE DA NI SMAGATE NA GORIVO :d
  • 13 двг

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "e10 10 10 10":

    а градския транспорт не е с вътрешно горене, нали?

    Коментиран от #17

  • 14 shelby

    8 4 Отговор
    Такива биогорива са бъдещето и да искате и да не искате това е живота !
  • 15 tos

    14 1 Отговор
    В България сигурно ще е обратното за 10% от автомобилите ще е безвредно , а за останалите 90% от автомобилите не се знае.
  • 16 kibika

    3 3 Отговор
    Ха Ха Ха явно им е скъпо на Швабите да им пипнат комповете ,за да работят автомобилите безпроблемно.Дайте го насам това гориво.....в Щатите имат E80 от доста време и не се говори нищо,а там некарат само нови коли.
  • 17 e10 10 10 10

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "двг":

    osobeno troleite,metroto,a i skoro motrisite na vlakovete
    4etoh naskoro 4e rusnacite i amerikancite pravjat tunel pod beringovija protok s vlakove ne magnitna vuzglavnica zadvizvano ot elektri4estvo i e po burzo ot samolet,pone takuv e plana za izgrazdaneto na svetovna magistrala,takiva vlakove ve4e ima i se izpolzvat, kolkoto i neverojatno da se struva na njakoi skoro i pri nas 6te dojdat podobni tehnologii, prosto takova e bude6teto,ako ima super burz transport, dosta po evtin, horata njama da izpolzvat avtomobili, pone ne za dulgi rzstojanija, i v mnogo durzavi v evropa takava e strategijata na pravitestvata, za zalost nie sme o6te nazad,no s tezi ceni na gorivata i tjahnoto iz4erpvane, skoro 6te vlezem v 4as,estestveno dvigateljat s vutre6no gorene 6te lipsva na mnogo,vklju4itelno i na men, no tova e druga tema,taka ili ina4e tova 6te e alternativata, da ne govorim 4e elektri4eski avtomobil moze da bude dosta po burz ot sega6nite avtomobili, samo deto tehnologiite za podhodja6ta baterija za nego o6te gi zadurzat, dokato ni izstiskat parite za neft
    neka da se nasladim na poslednite godini na tozi tip prevozni sredstva 4e koj znae kakvo ni 4aka
  • 18 e10 10 10 10

    12 1 Отговор
    ...

    Коментиран от #21

  • 19 sais

    4 6 Отговор
    mnogo gi e strah tiq germanci za kolite im . Da si gi remontirat nali imat pari . A nie kvo da kajem
  • 20 E85

    9 2 Отговор
    aide daite E85 i po edin Koenigsegg i tova e
  • 21 леле мале

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "e10 10 10 10":

    90 минути Бургас-София с кафето на ЖП гарата. Ех мечти мечти, дали ще ги доживеем тези дни.
  • 22 laverda

    12 3 Отговор
    е на фона на нашите горива сигурно ще е перфектен ;-)
  • 23 Racer_BG

    5 3 Отговор
    биоетанол - демек ще взема ракията и смеша с бензина :D
  • 24 ТРОШАЧА

    23 0 Отговор
    НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ АКО ПУСНАТ БИОЕТАНОЛ В БГ ЛУКОЙЛ ЩЕ СЕ ПОГРИЖАТ ЦЕНАТА МУ ДА НЕ Е МНОГО ПО РАЗЛИЧНА ОТ ТАЗИ НА ДРУГИТЕ ГОРИВА А ПРАВИТЕЛСТВОТО КАТО МНОГО ДРУГИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЩЕ ИМ СЕ ... НАВЕДЕ НИСКО ( става въпрос за поклон да не си помислите за ...) lol
  • 25 tyanko

    11 0 Отговор
    В момента има много автомобили на около 15 години, които се предвижват с 50:50 дизел и прегоряло олио от ресторантите.
  • 26 Ngeorge7311

    7 0 Отговор
    na 6 ti onq den, заредих 15 л. 98 и ми светна лампата на инжекциона.Нямам коментар , просто в БГ нещата са ужасни.Нека немците да доидат за по 3 месеца тука и да се оплакват после.
  • 27 Циганина

    8 0 Отговор
    Защо ни занимават с това има в бензина на немците. Ами да вземат да какви боклуци ни продават на нас по бензиностанцийте,че си изпотрошихме колите (щото изродите трябва да стават милионери за 1 седмица.) И повярваите ми за нас горивата са по-скъпи отколкото за европеиците.там за 90евро колатами прелита 1100км. а тука за същите пари едвам изретва 900км.
  • 28 Циганина

    12 1 Отговор
    Защо ни занимават с това кокво има в бензина на немците. Ами да вземат да какви боклуци ни продават на нас по бензиностанцийте,че си изпотрошихме колите (щото изродите трябва да стават милионери за 1 седмица.) И повярваите ми за нас горивата са по-скъпи отколкото за европеиците.там за 90евро колатами прелита 1100км. а тука за същите пари едвам изкретва 900км.
  • 29 готин

    5 0 Отговор
    Хора преди имаше един бензин А-93 какво стана с него защо го спряха?!
  • 30 Румбата

    6 0 Отговор
    Абе то в КАРТ-сериите карат на спирт с 300+км/ч и не се развалят.Иначе етанола тука си го изпиваме и не стига до колите.
  • 31 Hepi

    3 0 Отговор
    Да ни го дадат германците тоя бензин ,дори и без пари ! Ама нашите изедници като му накачатония ми ти акцизи, ддс-та сдс-та , дпс-та и ред други там вземания и огромни печалби , ала го виж с цена по-висока от нафтата дори.
  • 32 румбата

    1 0 Отговор
    даваи го насам тоя бензин
  • 33 radi

    1 0 Отговор
    neka v bg da go vavedut no da e na da e na cenata na gasta 4e da si zaslujava no tezi nashi hi6ni politici shte mu slojat takuv akciz 4e 6te ni umoriat otnovo
  • 34 емил георгиев

    1 0 Отговор
    в лукойл е по скъп от 95 бре момци
  • 35 E10

    0 0 Отговор
    Така аз със въпросния бензин карам кола на 20 години в Германия! Изминал съм близо 200000км. Само с този вид гориво проблеми няма.колата е опел с двигател екотек който у нас се смята за боклук.обаче аз нямам загуби или течове на масло а вече автомобила е на общи 320000км та смятам че нямате ядове да карате със спирта :)