Отидете към основна версия

4 732 15

Toyota Yaris стана първият автомобил, издържал краш тест по новите правила (ВИДЕО)

  • toyota-
  • yaris-
  • euro ncap-
  • краш тест

Хибридната модификация на Toyota Yaris стана първият автомобил, преминал краш тест по новата методика на Euro NCAP. Японският хечбек демонстрира еталонна безопасност за градско мини и получи максималните пет звезди.

Новата изпитателна програма на Euro NCAP предвижда провеждането на нов тест, при който се имитира навлизане в насрещното движение. Автомобилът се блъска с 50 км/ч в движеща се със същата скорост платформа, на която е монтирана деформируема преграда.

Най-тежко за Yaris е било именно новото изпитание. В краш теста в гръдната област на манекена над волана е отчетено "оранжево" ниво на натоварванията, което съответства на сериозни травми.

В граничната зона са се оказали също бедрата и коленете на водача и спътника му. Още по-тежки травми са претърпели стъпалата на шофьора, в зоната на които са регистрирани натоварвания от кафявия спектър. При челен удар в стена с 50 км/ч обаче малката Toyota се е справила безупречно.

В симулацията на страничен удар в стълб със скорост 32 км/ч също не са отчетени слабости, а с 60 км/ч хечбекът - въпреки наличието на странични въздушни възглавници, оценката е три звезди заради контакта на манекена зад волана с някои елементи от интериора. Пътникът до него не е пострадал.

Системите на Yaris са разпознали успешно пешеходец, успели са да избегнат стълкновение с велосипедист, изскочил между паркирани коли, и са се справили с теста за засичане.

Euro NCAP представи най-мащабното обновяване на протоколите за тестване на автомобили за последното десетилетие през май. В актуализираната програма са включени няколко нови изпитания, сред които сблъсък на малък с голям автомобил.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.

Свързани новини