Отидете към основна версия

3 502 15

В Израел заработиха станции за смяна на батерии

  • електромобили-
  • станции-
  • израел

Израелската компания Better Place реши проблема с ограничения ресурс на акумулаторите в електромобилите. На територията на страната вече работи първата от мрежа станции за замяна на изтощени батерии със заредени. Системата се обсъжда отдавна, но едва сега бе внедрена на практика.

Вместо да чака с часове, докато акумулаторите на електромобила му попълнят капацитета си, водачът просто вкарва колата си в подобие на роботизирана автомивка с "канал". Изчаква смяната на батерията без дори да слиза от возилото, след като е платил с карта на терминал на входа.

Процедурата е напълно автоматизирана и не изисква физическото участие на човек. От пода на станцията се подава робот, който сваля изтощения акумулаторен модул и го заменя с напълно зареден.

Better Place планира откриването на още поне 8 станции до края на годината. За момента единствената пречка пред масовото разпространение на системата е липсата на стандарт за габаритите и разположението на батериите, с който да се съобразяват всички производители.

Самата Better Place работи с автомобили на Renault. Базовата версия на електрическия Fluence се продава за около 21 000 евро. Собственикът плаща по 79 евро месечен лизинг за акумулаторите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини