Отидете към основна версия

3 328 42

Електромобилите и хибридите задминаха по продажби дизелите

  • електромобил-
  • хибрид-
  • дизел-
  • продажби-
  • статистика

През септември в Европа за пръв път в историята са регистрирани повече електромобили и хибриди, отколкото дизелови автомобили, сочи статистиката на JATO Dynamics. През миналия месец делът на електрифицираните коли, продадени на Стария континент, е достигнал 25% срещу 24.8% за нафтовите модели.

Септември бележи и преминаването на друга психологическа граница - продажбите на електромобили и хибриди за пръв път са надхвърлили 300 000, достигайки 327 800. Това означава увеличение със 139% в сравнение със същия месец миналата година.

Регистрациите на нови дизелови автомобили в Европа спадат от 2012 г. насам, когато пазарният им дял е надхвърлял 50%. "Преходът от ДВГ към електричество най-сетне се случва. Макар това да се дължи на целенасочена правителствена политика и различни стимули, потребителите вече са готови за новите технологии", коментира аналитикът от JATO Dynamics Фелипе Муньос.

Печеливш от залеза на дизела е и традиционният бензинов двигател, който продължава да държи 47% от европейския пазар на нови коли. Спад обаче се наблюдава и в продажбите на бензинови автомобили, чийто дял е спаднал от 60% на 47% от септември 2019 г. до миналия месец.

Въпреки кризата, предизвикана от пандемията, продажбите на леки автомобили в Европа са се увеличили с 1% в сравнение със септември 2019 г. Лидер с 28 731 нови регистрации си остава Volkswagen Golf, следван от Opel/Vauxhall Corsa (26 269) и Renault Clio (23 986).

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.

Свързани новини