Отидете към основна версия

2 801 18

Audi обяви, че ще участва в рали "Дакар"

  • audi-
  • рали-
  • дакар

През 2022 г. Audi ще се състезава със собствен отбор в рали "Дакар". Това ще бъде първото официално участие в легендарната надпревара в историята на марката, при това с електромобил.

За бъдещия електрически всъдеход на "Четирите кръга" не се знае почти нищо. На публикуваното от компанията изображение се вижда единствено традиционен за прототип от "Дакар" силует, а от официалното съобщение до медиите става ясно, че той ще използва "за първи път електрическо задвижване в съчетание с високоволтова батерия и високоефективен конвертор".

Според повечето специалисти състезателният всъдеход ще наследи немалко компоненти, разработени за Формула Е, от която Audi смята да се оттегли, за да участва в "Дакар". Легендарният рали рейд явно ще бъде използван като полева лаборатория, в която да бъдат тествани бъдещи технологии преди внедряването им в серийни модели. Според прогнозите към 2025 г. около 40% от продажбите на компанията ще бъдат генерирани от електромобили и хибриди, така че решението за участие в "Дакар" е напълно оправдано.

През 2022 г. на старта на култовото рали ще застане и друг електромобил. Подготвя го отборът GCK Motorsport на базата на победителя от 2017 и 2018 г. Peugeot 3008 DKR. По предварителна информация GCK e-Blast 1 ще има батерия с капацитет 150 кВтч и силова установка с мощност 340 к.с. и въртящ момент 1 001 Нм.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини