Отидете към основна версия

11 765 64

Знаете ли защо автомобилите ще поскъпват?

  • автомобили-
  • цени-
  • поскъпване

Бяха посочени причините за значителното увеличение на цените на автомобилите

Снимка: Shutterstock

Отговорът на този въпрос на "пръв поглед" е елементарен. Поради поскъпването на всички части и компоненти, от които са произведени автомобилите, се покачват и цените на самите автомобили. Например стоманата, използвана за каросерия, скоростна кутия и части на рамата, дори пластмасата, обвита около броните и облицовките на вратите съставляват голяма част от производствените разходи, а тези продукти непрекъснато поскъпват.

Също така си струва да се добавят повишаващите се заплати на работниците, логистиката, инвестициите в нови технологии и пълзящата инфлация. Всичко това силно влияе на производителите на автомобили. В такава ситуация намаляването на производството помага, но само за кратко. Така че, дори в такива трудни условия, производителите не разочароват своите акционери.

Закриването на заводи не пречи на компаниите да се представят добре. Въпреки че са сглобени по-малко автомобили, отколкото преди няколко години, те са с по-високо качество, но и са по-скъпи. Спадът в производството обаче продължава, този път поради недостиг на микрочипове. Така според прогнозите ще бъдат произведени 4 милиона автомобила по-малко.

За много производители тези фактори могат да бъдат сериозен тест. Автомобилната индустрия има високи фиксирани разходи. За да останат на повърхността, компаниите не трябва да търпят загуби. А спадът в производството само увеличава разходите. Има няколко начина за възстановяване на печалбите. Купувачите няма да могат да приемат увеличението на цените на автомобилите.

Таванът е 12% увеличение на цената. В същото време индексът на достъпност на превозните средства започна да намалява, тоест сега много по-малко хора са готови да дадат повече пари за нова кола. Спадът в продажбите поради по-високите цени на автомобилите неизбежно ще предизвика загуби.

Същото обаче ще се случи и ако цените се поддържат на същото ниво, но производството се намали. Това постепенно ще доведе и до друг проблем - дори употребяваните автомобили ще стават по-скъпи. И какво остава нас потребителите. Ще бъдем принудени да избираме между по-скъпа кола или да останем без такава изобщо.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.

Свързани новини