Last news in Fakti

1 Юни, 2021 10:27 3 895 9

Как цветът на автомобила влияе върху решенията за покупката му

  • автомобили-
  • цветове

88% от купувачите на автомобили виждат цвета като ключов фактор в решението си за покупка

Как цветът на автомобила влияе върху решенията за покупката му - 1
Снимки: Shutterstock

Axalta, компания за течни и прахови покрития, публикува проучване за популярността на автомобилните цветове сред потребителите през 2021 година. В проучването са участвали повече от 4 000 души на възраст от 25 до 60 години от Китай, Германия, Мексико и САЩ. Според проучването в 88% от случаите цветът е бил ключов фактор за вземане на решение за покупка.

Китай:

Как цветът на автомобила влияе върху решенията за покупката му


99% от анкетираните казват, че цветът на новата кола е много важен за тях. Най-популярните цветове в тази страна са бялото (29%) и черното (26%). 64% от анкетираните отбелязват, че ако няма желания цвят, биха помислили за автомобили от друг производител. 93% от анкетираните от тази група избират цвят сами и само 7% разчитат на съвети и помощ отвън.

Германия:

Как цветът на автомобила влияе върху решенията за покупката му


За 83% от анкетираните цветът е важен фактор при закупуването на кола. 63% от анкетираните сами избират цвят, а 37% се консултират с членове на семейството. 32% от анкетираните предпочитат черното, второто място в тази страна е синьото (16%). Германските собственици на автомобили вярват, че черното е символ на елегантност, а синьото е символ на стабилност. Малко над една четвърт от участниците в проучването на този пазар (27%) притежават компактни черни автомобили.

Мексико:

Как цветът на автомобила влияе върху решенията за покупката му


В Мексико цветът на колата е важен за 90% от анкетираните. Най-популярният цвят е червеният, той е предпочитан от 22% от анкетираните. Четирима от десет заявяват, че ако няма подходящия цвят, ще обмислят закупуването на автомобили с различна марка. Според проучването 64% ​​от анкетираните карат седани. Проучването установи още, че респондентите от Мексико свързват червеното с елегантност, докато синьото предизвиква положителни емоции.

САЩ:

Как цветът на автомобила влияе върху решенията за покупката му


Цветът на автомобила е важен за 79% от анкетираните. 82% от анкетираните казват, че сами избират цвят, а 53% казват, че семейството им има повече от една кола. Тук черният цвят се счита за най-популярния, но собствениците на големи автомобили избират по-ярки цветове - син (втори в класацията) и червен (трети). За американските участници в проучването синьото предизвиква положителни емоции, докато червеното олицетворява духа на приключението.

Проучването също така анализира предпочитанието към типа покритие и присъствието на ефектни частици. Покритията с гланц са фаворити на всички проучени пазари, с изключение на Китай. В Китай обаче предпочитанията бяха разделени почти по равно - (48% за цвят с блясък и 52% за матов).


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    0 9 Отговор
    Червено,черно и бяло.Това харесват хората.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Сара

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не бъди толкова сигурен . Много от хората предпочитат сив металик .

    Коментиран от #3

  • 3 Шопландец

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сара":

    Аз харесвам сини коли
  • 4 Просто шега

    15 0 Отговор
    Българина ще каже: "Какво ще да е, важното е ръжда да няма!"
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТриГлав Змей

    6 1 Отговор
    Боята не кара колата....а ква да е боята, нарежда жената! Затова нямам жена, пердаша с нова кола... с квато и да е боя, и вечер не ме боли глава...;-)!
  • 8 Мустафа

    6 0 Отговор
    А аз харесвам загорели жени !
  • 9 Турчин

    0 2 Отговор
    Когато си купувах по договор ладата поисках пенбяно нямаше и си купих бала след една година стана ръждясно бяла ха ха комунягите търсеха червени и им станаха червено ръждясали дръгльовци