Отидете към основна версия

3 319 19

Как да подготвите автомобила си за зимата?

  • зима-
  • автомобил-
  • съвети

Няколко съвета за предстоящия студен сезон

Температурите вече започнаха да падат значително в по-голямата част от страната, което ни навежда на мисълта, че е време да ви дадем няколко съвета за това как да подготвите автомобила си за зимата. Все пак ако сме пропуснали нещо, може да го допълните в коментарите.

Гумите са едно от най-препоръчителните неща с които да се съобразим при идването на по-студените месеци. Желателно е те да са зимни, макар според законодателството ни това да не е задължително условие. Все пак ако живеете или пътувате през места на които често може да се срещне сняг, то това условие е по-скоро задължително.

Акумулаторът на автомобила също е от изключително голямо значение, тъй като студеното време не се отразява по най-добрия начин на клетките и дори той да е работил перфектно през летните месеци, не е изключено ниските температури да ви изненадат в някоя от студените сутрини. Именно за това е хубаво акумулаторът да бъде проверен и заменен при нужда.

Течността за чистачки също трябва да се провери и замени при нужда. При наличие на лятна течност за чистачки е хубаво тя да се източи и замени със зимна.

Антифризът е другия от флуидите, който задължително трябва да се провери и при нужда допълни с концентрат или предварително направен разтвор. В зависимост от мястото където пребивава автомобила през повечето време е желателно да погледнете и на каква температура ще издържа антифриза.

Проверката на светлините също е важен аспект от подготовката за зимата, който много хора пропускат. През зимните месеци се стъмнява много по-рано, а освен глоба от властите, неработещата светлина може да ви затрудни при шофиране или дори доведе до инцидент.

Добавките за гориво също са препоръчителни, особено за дизеловите автомобили. Макар повечето големи вериги да продават зимно гориво, то все пак може да помогнете още на автомобила си, като го „поглезите“ с добавка.

Добавянето на четка, метла или друг инструмент за почистване на сняг от автомобила или стъргалка за лед също няма да навреди, като същото се отнася и за веригите, особено ако пътувате в планински райони.

Смяната на текстилните стелки с гумени такива също е добър вариант да се отървете от ненужната влага, която ще се натрупа в автомобила, а силиконова смазка за всички гумени уплътнения ще предотврати замръзването им при минусови температури. Носенето на въже за теглене в колата за всеки случай също не е лоша препоръка, както и допълнителни дрехи или пък топла завивка.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 10 гласа.

Свързани новини