Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 13:05 3 312 19

Как да подготвите автомобила си за зимата?

  • зима-
  • автомобил-
  • съвети

Няколко съвета за предстоящия студен сезон

Как да подготвите автомобила си за зимата? - 1

Температурите вече започнаха да падат значително в по-голямата част от страната, което ни навежда на мисълта, че е време да ви дадем няколко съвета за това как да подготвите автомобила си за зимата. Все пак ако сме пропуснали нещо, може да го допълните в коментарите.

Гумите са едно от най-препоръчителните неща с които да се съобразим при идването на по-студените месеци. Желателно е те да са зимни, макар според законодателството ни това да не е задължително условие. Все пак ако живеете или пътувате през места на които често може да се срещне сняг, то това условие е по-скоро задължително.

Как да подготвите автомобила си за зимата?

Акумулаторът на автомобила също е от изключително голямо значение, тъй като студеното време не се отразява по най-добрия начин на клетките и дори той да е работил перфектно през летните месеци, не е изключено ниските температури да ви изненадат в някоя от студените сутрини. Именно за това е хубаво акумулаторът да бъде проверен и заменен при нужда.

Течността за чистачки също трябва да се провери и замени при нужда. При наличие на лятна течност за чистачки е хубаво тя да се източи и замени със зимна.

Как да подготвите автомобила си за зимата?

Антифризът е другия от флуидите, който задължително трябва да се провери и при нужда допълни с концентрат или предварително направен разтвор. В зависимост от мястото където пребивава автомобила през повечето време е желателно да погледнете и на каква температура ще издържа антифриза.

Проверката на светлините също е важен аспект от подготовката за зимата, който много хора пропускат. През зимните месеци се стъмнява много по-рано, а освен глоба от властите, неработещата светлина може да ви затрудни при шофиране или дори доведе до инцидент.

Добавките за гориво също са препоръчителни, особено за дизеловите автомобили. Макар повечето големи вериги да продават зимно гориво, то все пак може да помогнете още на автомобила си, като го „поглезите“ с добавка.

Как да подготвите автомобила си за зимата?

Добавянето на четка, метла или друг инструмент за почистване на сняг от автомобила или стъргалка за лед също няма да навреди, като същото се отнася и за веригите, особено ако пътувате в планински райони.

Смяната на текстилните стелки с гумени такива също е добър вариант да се отървете от ненужната влага, която ще се натрупа в автомобила, а силиконова смазка за всички гумени уплътнения ще предотврати замръзването им при минусови температури. Носенето на въже за теглене в колата за всеки случай също не е лоша препоръка, както и допълнителни дрехи или пък топла завивка.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    12 0 Отговор
    Какво толкова има за подготвяне? Зимни гуми,антифриз и зимна течност за чистачки.Ако човек има добри доходи,задължително като изтече гаранцията на акумолатора и в боклука,смяна с нов. Стъргалка за лед,продават и комбинирани с четка за почистване на остърганото.Това е. Съветите за светлините са неуместни, те трябва да са изправни целогодишно.

    Коментиран от #9, #13

  • 2 Един на 54

    16 2 Отговор
    Съвет от патил : Ако е Бмв го продайте!

    Коментиран от #4

  • 3 Реалист

    4 1 Отговор
    Ако вьзимам 2000 евра на месец ще го подготвя автомобила:) ама тц...
  • 4 оня с коня

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Един на 54":

    И защо според тебе трябва да си продавам ЛЮБИМОТО БМВ,след като мога да го прибера в Гаража още при първите снежинки и да го изкарам след Последните Напролет?Или трябва да го троша из Ледените бабуни и да му прецакам Ходовата част,отделно пък че през зимата има проблеми с местата за паркиране,да не говорим че Улиците и пътищата се стесняват от натрупания от Снегопочистващата техника сняг в двата им края и някой Серсемин като нищо може да ми одере вратите?Истината е че си Патил както пишеш но НЕДОСТАТЪЧНО,защото не си научил Най-важното:НЕЩАТА ТРЯБВА ДА СЕ ПОЛЗВАТ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ,а Предназначението на БМВ-то е ЗА КЕФ през Топлите месеци!

    Коментиран от #6, #7, #11, #16

  • 5 Ганчо

    2 1 Отговор
    Чакайте да дойде зимата ,че все не идва...Като визирам зима значи да вали обилно сняг и да има преспи...С минусовите температури и локвите и калта по пътищата няма зима. Сменете си течността за чистачки, сложете антифриз и да духа топло в купето. Зимните гуми ги слагайте като завали сухия рохкав сняг, но ме съмнява , че в тази киша и кал ,ако е си търкаляйте летните , а ако имате гараж оше по- добре
  • 6 Volvo

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    Тва е единствената бангия за ползване по предназначение хахаха нали е кола бре карай ги целогодишно ама те е страх че като заседне трябва бута някои
  • 7 123

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    Хахахахаха! Много си зле, пич! Скрий се някъде!

    Коментиран от #8

  • 8 оня с коня

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "123":

    Нито ти си Доктор че да определяш Здравословния ми статус,нито пък ще се крия щото нямам да връщам пари.

    Коментиран от #14

  • 9 психо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    ти освен че нямаш добри доходи нямаш и акъл. акумулатора ще работи много след гаранцията а ти е изправна колата... няма нужда да го хвърляш на боклука това са 15-20 лв. ам ти за с твоите доходи сигурхо няма да се наведеш да ги вдигнеш от земята...
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Когато сваляте акумууулатора си след пътуване може да издържи и 12г!Глицерин използвам за гумените уплътения,но скоро купих този силикон за,който пишете тук..Не съм го пробвал още,но при първа възможност,като се освободя малко ще намажа уплътненията на колата отвън ,а под капака на двигателя с глицерин.За зимно време най важен е Добрия Съединител,а него пропускате!
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    Расъждавате,като умен човек!Написаното от вас ми харесва!

    Коментиран от #12

  • 12 Невиждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    "Разсъждавате" Научете се да пишете грамотно, после давайте акъл!
  • 13 куку руку ку

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    БМВ-тата да сложат бордюр в багажника да тежи или да се прибират за зимен сън в гаража! На останалите безаварийно шофиране.
  • 14 123

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Самият факт, че си фен на този гроб беенвее, говори много неща за психическото ти състояние!
  • 15 незнайко

    1 0 Отговор
    Няма нужда от подготовка . Зима вече НЯМА !!!
  • 16 някой

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    Слагаш хубави гуми и можеш да си ходиш с бмв навсякъде и на сняг си е доста по весело ама ти от къде да знаеш ? Струва ми се че си виждал бмв само на картинка .
  • 17 карача

    1 0 Отговор
    Продават разни течности протива замръзване на ключалките.Не е лошо да си купим и да имаме такава ,но не в колата,а в дома.Падне акумулатора, или откаже централно + замръзнали ключалки =неприятности по никое време.
  • 18 Дженев

    1 0 Отговор
    Бих посъветвал по-младите шофьорчета да си спожат в колата едно одеалце и резервен чивт обувки и ръкавички.Тя колата колкото и да е готова ,трябва и ние да сме готови за нея.Задължително и една лопатка-много помага .
  • 19 Манци белия

    0 0 Отговор
    Литър и канче 60 градуса и с вратите ету ви подготвен съм чорефте