Отидете към основна версия

23 906 17

Защо някои шофьори наливат ацетон в резервоара на автомобила и опасно ли е това?

  • ацетон-
  • бензин-
  • съвети

Има много автомобилни съвети, които уж трябва да направят живота на шофьора по-добър. Но не винаги се случва така. Някои препоръчват в резервоара да се добавя ацетон. Какви предимства може да има това действие и заслужава ли си изобщо да опитвате, ви разказваме сега.

Цената на горивото непрекъснато расте и всеки шофьор се интересува как да спести пари. Именно поради тази причина в интернет има толкова много препоръки за превръщането на октановото число. Някои "диванни експерти" твърдят, че е възможно да се повиши октановото число на горивото с помощта на добавяне на ацетон. Наистина става така и има ли някаква уловка?

Факт е, че добавянето на ацетон към бензина наистина може да повиши октановото число на последния, но за кратко време. Октановото число на ацетона е 108. Смесването на ацетон с гориво А95, например значително ще подобри качеството на горивото. Има обаче едно малко „но“ и то се крие във факта, че за да се увеличи октановото число по този начин, ще трябва да изсипете около 5 литра ацетон пълен резервоар с бензин.

Основният проблем с "прекрасната препоръка" е, че ацетонът е много по-скъп в сравнение с бензина. Друг проблем на „съвета“ е, че няма да има увеличение на мощността при изгаряне на такова гориво, тъй като изгарянето на ацетон дава 1.5 пъти по-малко енергия.

И накрая, ацетонът е много вреден и опасен както за колата, така и за човека. Освен всичко друго, при изгарянето му се отделя голямо количество CO газ, който е изключително опасен при вдишване. Не е изключено и разлагането на някои гумени елементи по системата. Така, според комбинация от фактори, изливането на ацетон в резервоара определено не е най-добрата идея. Наистина не трябва да правите това изобщо.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 53 гласа.

Свързани новини