4 Март, 2022 13:32 23 537 17

Защо някои шофьори наливат ацетон в резервоара на автомобила и опасно ли е това?

  • ацетон-
  • бензин-
  • съвети
Защо някои шофьори наливат ацетон в резервоара на автомобила и опасно ли е това? - 1

Има много автомобилни съвети, които уж трябва да направят живота на шофьора по-добър. Но не винаги се случва така. Някои препоръчват в резервоара да се добавя ацетон. Какви предимства може да има това действие и заслужава ли си изобщо да опитвате, ви разказваме сега.

Цената на горивото непрекъснато расте и всеки шофьор се интересува как да спести пари. Именно поради тази причина в интернет има толкова много препоръки за превръщането на октановото число. Някои "диванни експерти" твърдят, че е възможно да се повиши октановото число на горивото с помощта на добавяне на ацетон. Наистина става така и има ли някаква уловка?

Факт е, че добавянето на ацетон към бензина наистина може да повиши октановото число на последния, но за кратко време. Октановото число на ацетона е 108. Смесването на ацетон с гориво А95, например значително ще подобри качеството на горивото. Има обаче едно малко „но“ и то се крие във факта, че за да се увеличи октановото число по този начин, ще трябва да изсипете около 5 литра ацетон пълен резервоар с бензин.

Основният проблем с "прекрасната препоръка" е, че ацетонът е много по-скъп в сравнение с бензина. Друг проблем на „съвета“ е, че няма да има увеличение на мощността при изгаряне на такова гориво, тъй като изгарянето на ацетон дава 1.5 пъти по-малко енергия.

И накрая, ацетонът е много вреден и опасен както за колата, така и за човека. Освен всичко друго, при изгарянето му се отделя голямо количество CO газ, който е изключително опасен при вдишване. Не е изключено и разлагането на някои гумени елементи по системата. Така, според комбинация от фактори, изливането на ацетон в резервоара определено не е най-добрата идея. Наистина не трябва да правите това изобщо.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 карчи

    21 3 Отговор
    После, ще карате, карсте, карате па, ще спрете да отлеете ;)).... даже и на жена си можете да отлеете от тоз бензинец да си чисти маникюра;)
  • 2 /////

    41 3 Отговор
    Пропуснали сте малката подробност, че ацетона разяжда за отрицателно време де що срещне маркуч или гумено уплътнение и като нищо ще си прецакаш хранителната уредба на двигателят.
  • 3 Блез Паскал

    37 4 Отговор
    Поредната ПРОСТОТИЯ на Факти!
    Който иска да си Унищожи бензиновата помпа, да остане на пътя и тази простотия с добавяне на ацетон да му струва няколко стотин лева,
    моля да спести няколко лева!
  • 4 Dok

    22 0 Отговор
    Преди доста години бях чел, но мисля че идеята беше за изчистване на горивната камера и горивната система, а не като цяло да се бъхти нон-стоп с бензино-ацетонова смес.
  • 5 Фончо

    37 3 Отговор
    Аз си слагам урина в резервоара . От солта се прочистват дюзите
  • 6 Преживял съм го

    30 2 Отговор
    Помните ли 91 година? Опашки по километър за бензин, купони за по 5 и 10 литра! Та тогава на път ми свърши бензина и ... имах от бояджийкия инвентар остатък коресилин повече от о,5 литра - излях го резервоара и се дотътрих до вкъщи! После единственния ми проблем се оказа , че цялата измита от коресилина мръсотия е в карбуратора! Изчистих го са половин час и ... жиголето го карах още 11 години!
  • 7 КЛИМБО

    13 4 Отговор
    Ако намерите толуол на аванта, използва се във фирмите за бои! 112 октана и става бегачка! Най добре е да крадете ортоксилол 96 октана, много по добре върви от 95 бензин и има от малко износване, по висок вискозитет! По мазен е!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Гошо

    26 0 Отговор

    До коментар #7 от "КЛИМБО":

    Може да добавиш барут и ще върви на ракета.

    Коментиран от #17

  • 9 кютук

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "КЛИМБО":

    А, ако можете да си крадете бензин е още по-добре!
  • 10 Гришата

    13 1 Отговор
    на моята стара запорожка слагах нафталин и вървеше като ракета носител

    Коментиран от #11

  • 11 Мх н!, лнгсдзйтситзт агутшзишгайф(,$^# г

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гришата":

    Ако живееш в град най-вероятно метеш в малка част заедно с прахоляка и фини прахови частици от стари дизелови “автомобили”
  • 12 тоз

    6 1 Отговор
    Някой чел ли е етикета на добавките за гориво примерно на Хелиос. Съдържа кореселин,нафталин и още други.
  • 13 Всичко що е

    1 2 Отговор
    що е гумено или селиконово отива по дяволите !
  • 14 Психo от Курило

    8 1 Отговор
    Брей, колко химици, колко нещо. То за това България на първо място по професори и академици:))))) Автора и другите умници да кажат кое е това нещо което не се разтваря от бензин, а се разтваря от ацетон? Ще ви помогна, НИКОЕ от тези които участват във бензиновата уредба. Единствения недостатък на ацетона е цената и това, че е ниско калоричен и лесно летлив. И аз като колегата от ком.6, съм закъсвал и на 4л бензин добавих 1.5 л ацетон и 1л терпентин, прибрах се, но с по-малка мощност и по-висок разход. Тия моабети,че бензина бил мазен, а ацетона или пък газта са сухи, ме карат единствено да се смея и винаги ще питам, когато се нацапаш с масло, с какво се миеш? Аз се мия с бензин, а вие?
  • 15 абее

    2 1 Отговор
    Те го наливат още от склада ,всички гуми се разкапват ,няма държава .
  • 16 Все тая

    0 0 Отговор
    Освен това е обезмасяващ, което хич не помага на двигателя
  • 17 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    A ако сложиш и пЕсък ще върви на комета ,D