Отидете към основна версия

9 694 104

BMW M с трицилиндров мотор

  • bmw-
  • m

 

Запознатите с темата за спортното подразделение на BMW знаят, че баварците са доволно консервативни и дори когато пуснаха спортните кросоувъри X5 M и X6 M направиха "състезателен" режим, при който въртящият момент се предава само на задните колела. Хората от М-подразделението все още не се отказват от механичните скоростни кутии, но както се вижда и там консерватизма постепенно отстъпва място на иновациите, които заливат цялата автомобилна промишленост.
 
Най-яркият пример за това е изказването на шефа на BMW M Фридрих Нитшке, който в едно свое изказване пред изданието Car & Driver заяви, че появата на трицилиндров мотор в М-версиите на BMW е напълно очаквано явление. Според думите на Нитшке, съвременните технологии позволяват от литър работен обем да бъдат изкарани 200 конски сили, като това съвсем не е предела. Според М-шефа трицилиндров двигател с обем 1.5 литра спокойно може да се сдобие с мощност над 310 коня.
 
Освен това звукът на подобен агрегат може да се настрои така, че да не се различава от този на традиционния шестак. Нитшке акцентира на тенденцията култовите двигатели от сорта на V8 4.0 (монтиращ се на BMW M3) или пък V10 5.0 (BMW M5/M6 предишното поколение) постепенно отстъпват място на далеч по-рационални разработки, базиращи се на обикновените агрегати, но форсирани значително повече.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини