Отидете към основна версия

2 910 9

Джеръми Кларксън нарече самоуправляващите се коли "убийци"

  • джеръми кларксън-
  • автономни коли

Телевизионният водещ критикува новите поправки в законите, уреждащи работата на автономните превозни средства

Някои държави постепенно започват да разрешават експлоатацията на безпилотни превозни средства по обществените пътища. В същото време ведомствата разработват собствени изменения в правилата за движение, които водачите на автономни превозни средства трябва да спазват. Властите на Обединеното кралство публикуваха нов набор от правила, които бившият водещ на Top Gear Джеръми Кларксън коментира в колоната си в The Sun.

Според измененията водачите на превозни средства, оборудвани със система за автономно шофиране, могат да не обръщат внимание на колата, занимавайки се с гледане на видеоклипове в задръствания или при шофиране със скорост под 60 километра в час. В същото време обаче им е строго забранено да използват смартфон. Джеръми Кларксън заяви, че правилата са абсурдни.

Според него безпилотните превозни средства трябва да имат ефективна система за сигурност, която да позволява на водача да прави каквото си поиска. В противен случай трябва да се помисли за законността на експлоатацията на такива превозни средства.

Кларксън смята, че автономните коли, които са оборудвани със собствена система за вземане на решения, в случай на извънредна ситуация на пътя не винаги ще може правилно да оцени ситуацията. В някои случаи компютърният „мозък“ предпочита да се сблъска с условна стена или дърво, вместо да навреди на други участници в потока.

Така телевизионният водещ казва, че потребителите на автономни автомобили плащат пари за това, че колата е в състояние да ги убие. Като алтернатива специалистът дава за пример влак, който се движи самостоятелно по релсите, но в същото време винаги е под човешки контрол.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 22 гласа.

Свързани новини