Last news in Fakti

28 Април, 2022 09:45 2 891 9

Джеръми Кларксън нарече самоуправляващите се коли "убийци"

  • джеръми кларксън-
  • автономни коли

Телевизионният водещ критикува новите поправки в законите, уреждащи работата на автономните превозни средства

Джеръми Кларксън нарече самоуправляващите се коли "убийци" - 1

Някои държави постепенно започват да разрешават експлоатацията на безпилотни превозни средства по обществените пътища. В същото време ведомствата разработват собствени изменения в правилата за движение, които водачите на автономни превозни средства трябва да спазват. Властите на Обединеното кралство публикуваха нов набор от правила, които бившият водещ на Top Gear Джеръми Кларксън коментира в колоната си в The Sun.

Според измененията водачите на превозни средства, оборудвани със система за автономно шофиране, могат да не обръщат внимание на колата, занимавайки се с гледане на видеоклипове в задръствания или при шофиране със скорост под 60 километра в час. В същото време обаче им е строго забранено да използват смартфон. Джеръми Кларксън заяви, че правилата са абсурдни.

Според него безпилотните превозни средства трябва да имат ефективна система за сигурност, която да позволява на водача да прави каквото си поиска. В противен случай трябва да се помисли за законността на експлоатацията на такива превозни средства.

Кларксън смята, че автономните коли, които са оборудвани със собствена система за вземане на решения, в случай на извънредна ситуация на пътя не винаги ще може правилно да оцени ситуацията. В някои случаи компютърният „мозък“ предпочита да се сблъска с условна стена или дърво, вместо да навреди на други участници в потока.

Така телевизионният водещ казва, че потребителите на автономни автомобили плащат пари за това, че колата е в състояние да ги убие. Като алтернатива специалистът дава за пример влак, който се движи самостоятелно по релсите, но в същото време винаги е под човешки контрол.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 shishо

    7 1 Отговор
    Това безпилотното може и да сработи някъде в немския трафик, ама в България - тц....
  • 2 Пилот на баничарка

    4 3 Отговор
    Трябва или всички коли на пътя да са автономни или никоя, при това само в центъра на града, за извънградско е много опасно.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Display

    7 7 Отговор
    Толкова ли нямаше кой друг да питат, ами тоя дебил, островитянин.............
  • 5 3232323232

    3 8 Отговор
    Този предаването го направи известен и що годе разбиращ от коли. Мнението му обаче няма как да се сметне за достоверно и правилно ,при положение че едва ли е сменил повече от 2 гуми през живота си.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Гост

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "3232323232":

    Защо трябва да е сменял гуми, за да дава мнения за коли. Карал е всеки един модел кола в последните 40 години и има висока автомобилна култура като шофьор и потребител. Гумаджията е карал 3 коли през живота си и смята, че последната му е най-добрата.
  • 7 Потурко

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "3232323232":

    Потърси в нета каква Лична колекция притежава и в какво имение живее! Гумаджиите не им е работа да разбират от автомобили, а от гуми и тяхната поддръжка и експлоатация! А професионалния му опит с почти всички автомобилни марки няма да коментирам, а ти само можеш да помечтаеш докато мъкнеш кашони на работа в Метро примерно!
  • 8 Шоумен

    3 1 Отговор
    То понеже неуправляемите шофьори с 20-30-40 годишни коли не са
  • 9 Ивет

    5 0 Отговор
    Батенца, това е богаташки проблем. Богатите умират един път, а бедните всеки ден за хляб, дрехи, сметки, заеми, ток - вода, храна...
    Поздрави и излезте от филма, за вас такива автомобили са реална фантазия...