Отидете към основна версия

7 990 27

Цените на електромобилите Tesla скочиха до небето. Да, отново

  • tesla-
  • цени

Цената на някои модели в САЩ се увеличи с 6 000 долара

Tesla и по-конкретно нейният ръководител, са известни с неочакваните си ходове. Преди време Илон Мъск уволни PR отдела и го определи „като ненужен“, като след това автомобилният производител започна просто да поставя купувачите пред свършен факт, без да обяснява настъпващите промени.

Е, сега, отново без обяснение, цената на електрическите превозни средства на Tesla в Северна Америка нарасна до небето. И това не се случва за първи път от началото на годината.

Така базовата цена на Model 3 (който някога беше позициониран като електрическа кола за 35 хиляди долара) не се е променила от пролетното поскъпване и е 48 500 долара. Но за версията Long Range сега от Tesla искат с 2 500 повече, което прави крайната цена 58 000 долара.

Най-популярният кросоувър Model Y поскъпва с от 2 000 до 3 000 долара, в зависимост от версията. Но най-много се повишиха цените на топ моделите. Така че сега ще трябва да платите пет хиляди долара повече за Model S и шест хиляди долара отгоре за Model X.

Традиционно автомобилният производител не обяснява причините за повишаването на цените, но имаме поне две разумни обяснения. А свързващият елемент тук е фактът, че опашките за различните модели на Tesla вече са големи и минимумът за да си получите новата Tesla е поне шест месеца, а максимум - повече от година.

От това следват два извода. Първо, като повишава цените, Tesla регулира търсенето на своите автомобили, което сега значително надвишава предлагането. Компанията направи това още през март и април, но опашките продължават да растат.

Второ, Tesla е застрахована срещу нарастващата инфлация. Приемайки поръчка сега за автомобил, който няма да бъде доставен в близката година, автомобилният производител фиксира цената му. Ако инфлацията е по-висока от изчислената, Tesla ще бъде принудена да продаде автомобила на клиента на загуба. Именно поради тази причина явно Мъск е решил да се презастрахова.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини