Отидете към основна версия

246 884 105

Лоша новина за собствениците на дизелови автомобили

  • дизел-
  • дизелови автомобили-
  • криза-
  • недостиг

Светът е заплашен от глобален недостиг на дизелово гориво

През следващите няколко месеца почти всеки регион на планетата ще бъде изправен пред заплахата от недостиг на дизелово гориво, пише Bloomberg. В САЩ запасите от дизелово гориво и мазут паднаха до най-ниското си ниво от четири десетилетия насам.

Спот цената му в Ню Йорк се е повишила с 50% през 2022 г., достигайки $4.9 за галон в началото на ноември - приблизително двойно повече от това, което беше преди година. По-неприятното за нас е, че недостигът вече се усеща сериозно и в Едвропа.

Засега най-силно засегната е Северозападна Европа, където запасите от дизелово гориво са на най-ниското си ниво от 2011 година. Фючърсите на дизела тук са с около 40 долара по-скъпи от петрола сорт Брент.

Експерти предупреждават, че ситуацията ще стане още по-заплашителна, при това недостигът на дизелово гориво ще се усети съвсем скоро. По-конкретно когато влезе в сила европейското ембарго върху вноса на петролни продукти от Русия.

"Това е най-голямата дизелова криза, която някога съм виждал", казва бившия генерален директор на италианската нефтопреработваща компания Saras SpA Дарио Скафарди, който работи в индустрията от почти 40 години.

Има няколко причини за този дефицит:

намаляване на доставките на суров нефт и нефтопродукти в резултат на руската агресия

въздействието на пандемията от коронавирус, по време на която рафинериите затвориха най-малко печелившите заводи

намаляване на инвестициите в индустрията на фона на планове за отказ от изкопаеми горива

смущения в корабоплаването и работнически стачки в Европа

Всичко това се случва на фона на т. нар. backwardation - пазарна ситуация, при която премията за краткосрочните договори е по-висока, отколкото за по-дългосрочните. Това води до факта, че доставчиците продават продукта сега, вместо да се запасяват.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 165 гласа.

Свързани новини