Отидете към основна версия

7 114 15

Mazda може да се откаже от най-популярния си модел

  • mazda-
  • cx-5-
  • бъдеще

Бъдещето на Mazda CX-5 е под съмнение

Популярният кросоувър на Mazda, носещ моделното обозначение CX-5 може да бъде спрян от производство след няколко години. Информацията бе разпространена от изданието The Drive .

Ръководителят на разработката на Mazda CX-5 Мицуру Вакие казва, че все още не е сигурен, че ще се появи третото поколение на кросоувъра. Разбира се, производството на модела няма да бъде спряно в близко бъдеще, тъй като той бе актуализиран наскоро, но новото поколение на CX-5 все още не е одобрено.

Причините за съмненията на ръководството на Mazda са ясни - марката вече има няколко кросоувъра в гамата си , които не се различават много един от друг по отношение на размерите.

По-специално става дума за новата Mazda CX-50, която влезе в производство в САЩ и Китай, а премиум кросоувърът Mazda CX-60 беше създаден за европейския пазар. Те са малко по-големи от Cx-5, но моделът CX-30 също вече не е толкова компактен.

А следва и Mazda CX-70 - аналог на CX-60 за Северна Америка. Така може да се окаже, че кросоувърите на Mazda ще започнат да се конкурират помежду си.

Въпреки всичко това обаче, CX-5 продължава да е най-популярният модел на японската марка. През 2022 г. в света са закупени 365 135 такива кросоувъра - това е една трета от всички продадени коли Mazda (1 116 107 броя).

Ще припомним, че Mazda CX-5 се произвежда от 2012 г., а през 2016 г. се появи второто поколение на модела. Общо са произведени повече от 3,5 милиона от тези кросоувъри.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.

Свързани новини