Отидете към основна версия

21 327 47

Почистването на колата от сняг и лед със запален двигател може да ви струва скъпо и всъщност е неефективно

  • сняг-
  • лед-
  • почистване-
  • кола-
  • зима-
  • глоба

В Германия например това ще ви доведе до глоба

Снимка:Shutterstock

Честа практика на българския шофьор е да запали колата си, докато я чисти от сняг и лед през студените дни. Това няма особено значение у нас и вероятно повечето от вас го правят всекидневно през последните две седмици. В Германия, обаче, това може да ви струва 80 евро. Според законодателството на страната, местните власти имат право да ви наложат глоба, ако ви хванат, че сте запалили колата си, докато тя стои на място и я чистите от сняг или лед например.
Освен изгорелите газове, които допълнително вредят на околната среда, запаленият на място двигател може да причини и допълнителен шум, който да пречи на съседите. В България няма подобна административна мярка, но пък експерти изказват мнение, че всъщност работещият двигател по време на „сутрешната гимнастика“ всъщност няма голяма полза от техническа гледна точка.

Те заявяват, че конвенционалните двигатели се нуждаят средно от около 20 минути работа, за да загреят. Обикновено това се случва по-бързо когато шофирате, като разбира се трябва да избягвате високите обороти, както и високите скорости. В същото време може да използвате подгрева на седалките и волана, които да ви помогнат да се стоплите.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 119 гласа.

Свързани новини