Отидете към основна версия

5 052 7

Mercedes ще плаща компенсации на собствениците на стари дизели

  • mercedes-benz-
  • дизели-
  • обезщетение

Производителят на автомобили Mercedes-Benz трябва да плати обезщетение за неразрешените устройства за дизеловите си автомобили, ако купувачът претърпи щети, постанови Европейският съд (ЕС) във вторник.

Делото беше заведено в съда в Равенсбург, Германия, от купувач на употребяван Mercedes, чиято система за рециркулация на отработените газове работи в определен температурен диапазон, но намалява рециркулацията при по-ниски температури, което води до повишени емисии на азотен оксид.

Германски съд отправи запитване към Европейския съд дали според правото на ЕС купувачът на превозно средство, оборудвано с такова устройство, има право на обезщетение от производителя на превозното средство и как трябва да се изчисли това обезщетение.

В изявление Съдът на Европейския съюз каза, че собствениците на превозни средства имат това право и държавите-членки са отговорни да гарантират, че то се зачита. Федералният съд на Германия по-рано отхвърли иска на ищеца за обезщетение, като каза, че автомобилният производител може да носи отговорност само ако щетите са умишлени.

Федералният съд на Германия насрочи допълнително изслушване за 8 май, за да обсъди последиците от решението на Европейския съд върху германското законодателство за отговорността на автомобилния производител.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини