Отидете към основна версия

2 425 3

Какво ще се крие под обвивката на новото Renault 5?

  • renault-
  • renault 5-
  • окачване-
  • батерия

Компактният хечбек ще дебютира през 2024 година

През 2021 година Renault обяви официално, че ще възроди компактния хечбек с моделното означение 5, като го превърне в модерен електромобил с дизайн вдъхновен от ретро модела на французите. След като тогава видяхме концепта, сега от Renault са почти готови със серийния модел и решиха да ни разкрият какво ще се крие под обвивката на колата.

Към момента знаем, че хечбекът ще бъде построен на платформата CMF-B EV и ще споделя до 70% от частите си с Clio и Captur, които също разчитат на тази платформа, но за двигатели с вътрешно горене. По този начин компанията се надява да свали разходите с около 30% в сравнение със Zoe, чието последно поколение виждаме в момента на пазара. За разлика от него, обаче, новото Renault 5 ще има четири големи модула, вместо 12 отделни като при Zoe.

Това ще позволи намаляване на теглото с 15 килограма и по-добър енергиен поток. Заедно с това ще се подсили и подът, което от своя страна ще доведе до по-малко шум и вибрации. Окачването в задната част ще бъде многораменно, което е рядкост за този сегмент. Това вероятно се прави и с оглед на очакваната наточена версия, която от Alpine ще представят в близко бъдеще.

Не се споменава почти нищо за задвижването с изключение на това, че ще бъде използван електромотор с технологии от Megane E-Tech с нова вътрешна архитектура за намалено тегло и размери.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.

Свързани новини

  • Казваме сбогом на най-голямото Renault

    Кросоувърът Renault Koleos ще бъде спрян от производство и ново поколение не се планира. Последните коли ще слязат от поточната линия в южнокорейския ...
    27.04.2023
    6 117
    7
  • Новото Renault Captur крие нова "муцуна"

    Последното поколение на Renault Captur дебютира през 2019 г., а сега е време малкият кросоувър да получи освежаване. То вече е факт, но французите още ...
    25.04.2023
    2 532
    4