Last news in Fakti

30 Март, 2023 12:12 2 407 3

Какво ще се крие под обвивката на новото Renault 5?

  • renault-
  • renault 5-
  • окачване-
  • батерия

Компактният хечбек ще дебютира през 2024 година

Какво ще се крие под обвивката на новото Renault 5? - 1

През 2021 година Renault обяви официално, че ще възроди компактния хечбек с моделното означение 5, като го превърне в модерен електромобил с дизайн вдъхновен от ретро модела на французите. След като тогава видяхме концепта, сега от Renault са почти готови със серийния модел и решиха да ни разкрият какво ще се крие под обвивката на колата.

Към момента знаем, че хечбекът ще бъде построен на платформата CMF-B EV и ще споделя до 70% от частите си с Clio и Captur, които също разчитат на тази платформа, но за двигатели с вътрешно горене. По този начин компанията се надява да свали разходите с около 30% в сравнение със Zoe, чието последно поколение виждаме в момента на пазара. За разлика от него, обаче, новото Renault 5 ще има четири големи модула, вместо 12 отделни като при Zoe.

Това ще позволи намаляване на теглото с 15 килограма и по-добър енергиен поток. Заедно с това ще се подсили и подът, което от своя страна ще доведе до по-малко шум и вибрации. Окачването в задната част ще бъде многораменно, което е рядкост за този сегмент. Това вероятно се прави и с оглед на очакваната наточена версия, която от Alpine ще представят в близко бъдеще.

Не се споменава почти нищо за задвижването с изключение на това, че ще бъде използван електромотор с технологии от Megane E-Tech с нова вътрешна архитектура за намалено тегло и размери.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шшшшшш

    0 8 Отговор
    Рено ще се крие
  • 2 Дистрибутора

    13 3 Отговор
    Щом е Рено, все е добро
  • 3 Дядо Петьо

    5 1 Отговор
    Ако може да "скрият" това което се криеше в Рено 5 Алпин Турбо няма да е никак лошо :-))))