Отидете към основна версия

6 199 21

Още една автомобилна компания напусна Русия

  • isuzu-
  • mu-x-
  • русия-
  • завод

Isuzu се позовава на войната в Украйна и проблеми с логистиката

Японската марка Isuzu е поредната, която напуска Русия през последната година. Новините за това идват от агенция Kyodo, които съобщават, че задълженията ѝ се поемат от автомобилния холдинг Sollers, който е изкупил 100% дял от Isuzu Rus, включително и производствената база в Уляновск. В същото време Sollers се ангажира да доставя резервни части и да извършва гаранционен ремонт на превозните средстав Isuzu.

Kyodo посочва като причина за напускането на Isuzu ситуацията около Украйна и логистичните проблеми на фона на санкциите. Що се отнася до завода на Isuzu в Уляновск, който не работи от март миналата година, той премина към Sollers, които обещаха да запазят работните места и да заемат капацитета, освободен с напускането на Isuzu. По неофициални данни там е организирано производството на камиони Sollers Argo, които пък от своя страна са китайските JAC N25/N35.

Заводът на Isuzu в Уляновск е пуснат в експлоатация през 2008 г., като в него се произвеждат серия N, серия F и серия Giga. През 2021 г. от конвейера са слезли 3,7 хил. камиона, което съответства на около един процент от световното производство на компанията. Официалният руски уебсайт на Isuzu все още работи. В допълнение към товарните автомобили има и MU-X и пикап B-Max, които се доставят в Русия от чужбина.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 29 гласа.

Свързани новини